750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gerekenler

11-08-2021 16:33
Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gerekenler

Bulaşık makineleri mutfakta gerçek bir zaman tasarrufu sağlar. Fakat zaman zaman değişimi ve onarımı pahalı olan eşyalarımıza zarar verebilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurduğumuzda bazı mutfak ve yemek odası takımlarımızı elde yıkamak faydalı olacaktır. Bulaşık makinesi, mutfağın adeta demirbaşıdır. Bulaşıklarınızı temiz bir halde çıkarır ve eviniz için bir kurtarıcıdır. Üreticiler, bulaşık makinesinde yıkanabilir olarak kabul edilmeyen şeyleri bulaşık makinesine koymanın iyi bir fikir olmadığını söylüyor. Bunu yapmak bulaşık makinesini, öğeyi veya her ikisini de etkileyebilir. Bulaşık makineleri mutfak eşyalarınızı temizler fakat makinede yıkanmaması gerekenler de var. Bu yazıda "Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gerekenler" hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Yararlı cihazlarınızın gelecek yıllar boyunca iyi durumda kalmasını sağlamak için aşağıdaki uygun olmayan öğelerin listesini mutlaka inceleyin!

1. Keskin Bıçaklar

Bulaşık makineleri bıçakları donuklaştırabilir, bu nedenle keskin şef bıçaklarını elde yıkamakta fayda var. Üreticinin talimatları bıçakları bulaşık makinesine koymanın iyi olduğunu söylese bile, keskin bıçakların makinede yıkadıktan sonra boşaltırken kendinize zarar verebilirsiniz. Ayrıca bıçağınızdan uzun süreli bir verim almak istiyorsanız çok keskin bıçakları elle yıkamak daha iyi bir seçenek olacaktır. Çatal Kaşık Bıçak Takımı ürünlerimizi sitemizden inceleyebilirsiniz.

2. İçi Boş Saplı Bıçaklar

Bulaşık makinelerindeki yüksek sıcaklıklar, içi boş saplı bir bıçağın iki parçasını bir arada tutan yapıştırıcıyı eritebilir. Bu olursa, bıçak sapı parçalanır. Bıçakları en iyi durumda tutmak için el ile yıkama öneriliyor.

3. Yapışmaz Tencere ve Tavalar

Bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerden biri de yapışmaz tencere ve tavalardır. Üretici firma bir öğenin bulaşık makinesinde yıkanabilir olduğunu özellikle belirtmedikçe, bulaşık makinesine yapışmaz kaplamalı tencere koymayın. Zamanla, bulaşık yıkama işlemi kaplamayı parçalayabilir, pişirme sırasında soyulmasına ve yapışmaz kaplamayı bozmasına neden olabilir. Yanmaz Yapışmaz tencere seti ürünleri için Hisar pişirme grubu ürünlerini inceleyebilirsiniz.

bulasik-makinesinde-yikanmamasi-gereken-urunler

Hisar Etna Multi Granit Siyah 7 Parça Tencere Seti ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4. Demir Döküm Mutfak Ürünleri

Demir döküm tava ve tencereler asla bulaşık makinesine girmemelidir. Demir döküm üzerinde yapışmaz bir yüzey oluşturmak uzun zaman alır ve bulaşık deterjanları onu sıyırır ve tavayı paslanmaya karşı savunmasız bırakır. Sade su ve aşındırıcı olmayan süngerler bu ürünlerin en iyi temizleyicilerdir. Demir döküm tencere ve tavalar dikkatli kullanımda nesiller boyu kullanılabilir.

5. Metal Süslemeli Porselen

Şaşırtıcı bir şekilde, çoğu porselen bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak yemek takımınızda metalik görüntüler veya süslemeler varsa, süslemelere zarar vermemek için elinizle yıkayın. Ayrıca, bulaşık yıkama pervanesi sırasında yanlışlıkla diğer bulaşıklara çarparsa porselenin zarar görebileceğini unutmayın, bu nedenle bulaşık makinelerine dikkatlice yükleyin.

6. Antikalar ve Diğer Hassas Ürünler

El üflemeli cam, antikalar gibi hassas ürünler bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir. Paha biçilmez ya da bir aile yadigarı ise, elle yıkamak daha verimli olacaktır.

7. El boyaması Seramik ve Seramik

Bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerden biri de el yapımı ürünler. Sanat eserinin zamanla boşa gitmesini istemiyorsanız, bu eşyaları elle yıkamanız gerekir. Sıcak ve deterjan seramiğinize zarar verebilir, boyası çıkabilir veya parçalanabilir bu durumda elle yıkamak uzun ömürlü kullanmanızı sağlayacaktır.

8. Kristaller

Bazı kristaller tekrarlanan yıkamalardan sonra aşınır (bulutlu ve çekirdeksiz hale gelir). Bu yüzden Bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerden biri de kristallerdir. Kristallerinizin güvende olması için daima üreticinin talimatlarını izlemekte fayda var.

9. Cam Süt Şişeleri

Bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerden bir diğeri, opak cam süt şişeleridir. Şişeler ince olduğu için bulaşık makinesinde çok fazla sıcaktan patlayabilir ve bu sütlü beyaz renk sarıya dönebilir. İşinizi şansa bırakmamak için bu eşyaları elle yıkamakta fayda var.

10. Altın Renkli Sofra Takımı

Çoğu bulaşık makinesinde yıkanabilen gümüşten farklı olarak, altın sofra takımı bulaşık makinesinde renk değiştirir. Altın süslemeler aşınabilir bu yüzden elde yıkamak daha yararlı olacaktır.

11. Düdüklü Tencere Kapakları

Düdüklü tencere kapaklarını (Ocak üstü düdüklü tencereler ve Instant Pot gibi elektrikli tipler dahil) bulaşık makinesinde asla yıkamayın, çünkü küçük gıda parçacıkları veya bulaşık makinesi deterjanı regülatöre veya emniyet valflerine toplanabilir veya yerleştirilebilir. Bunun yerine, düdüklü tencere üstlerini, contaları ve tencereleri ılık sabunlu suda elle yıkayın. İyice durulayın ve kurulayın. Üst kısmı yerinde tutmayın, çünkü conta kalıcı olarak kapanabilir ve tencereyi kaybedebilirsiniz.

Bulaşık Makinesinde Yıkanmaması Gerekenler

               Hisar Neptün Düdüklü Tencere 6 litre, siyah ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

12. Pirinç,Bronz veya Kalaylı Ürünler

Bu metaller bulaşık makinesinde yıkandığında çekirdeksiz ve renksiz hale gelebilir. Bu ürünlerin güzelliklerini korumak için elde biraz deterjan ve ılık su ile yıkamanız gerekiyor.

13. Alüminyum Tencere

Bulaşık makinesindeki çok sıcak su, alüminyumun yüzeyini lekeleyebilir ve sert bulaşık deterjanları finişi donuklaştırabilir. Tek kullanımlık alüminyum pasta tavalarının görünümüne zarar vermeyi umursamasanız bile, bunları bulaşık makinesine koymayın, çünkü yıkama döngüsü sırasında hareket ettikçe yakındaki öğelere zarar verebilir. Öte yandan, bazı paslanmaz çelik tencere bulaşık makinesinde yıkanabilir, üreticinin talimatlarını kontrol ettikten sonra bulaşık makinesini hemen çalıştırmayı planlamıyorsanız tencere ve tavaları iyice yıkadığınızdan emin olmanız gerekiyor.

14. Ahşap Ürünler

Bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenler listemizde aslında hepimizin şahit olduğu ahşap ürünler var. Çok sıcak su ahşabı çözüp çatlatabilir. Ahşap kesme tahtaları ve ahşap saplı mutfak eşyaları üzerindeki kaplamaya zarar verebilir bu yüzden de ürünler parçalanabilir, kabarabilir. Sadece elde yıkama ürüne zarar vermez. Ürünlerinizi elde yıkarsanız ürün ömrünü de uzatmış olacaksınız.

15. Birçok Plastik Türü

"Bulaşık makinesinde yıkanabilir” olarak işaretlenmedikçe, plastik eşyaları bulaşık makinesine koymayın. "Bulaşık makinesinde yıkanabilir" etiketli ürünler sadece üst rafa yerleştirilmelidir. Aksi takdirde, ısıtma elemanı ürünleri eritebilir bu durum makinede o anda yıkanan her şeye zarar verebilir.

16. Yalıtımlı Sürahi, Seyahat Kupaları, Çaydanlıklar

Buradaki sorun, bulaşık yıkama döngüsündeki yüksek sıcaklıkların vakum contasına zarar verebilmesidir. Bunları elle yıkamak en iyisidir. Kaliteli çay potları, çaydanlıklar bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir. Hisar çay potlarını ve Çaydanlık seçeneklerini sitemizden inceleyebilirsiniz.

17. Plastik Bulaşıklık

Çok sıcak su ve sert bulaşık yıkama ürünleri akrilik plakalara ve diğer bulaşık makinelerine zarar verebilir, ince çizgiler halinde çatlağa neden olabilir ve üzerine basılan her şeyi yıkayabilir. Yeni görünmelerini sağlamak için bu tür eşyaları elle yıkayın.

18. Tekrar Yapıştırdığınız Ürünler

Bir çanağı tutkal veya başka bir yapıştırıcı ile tamir edip yapıştırdıysanız, elle yıkayın. Bulaşık makinesinde kullanılan sıcak su ve sert deterjan yapıştırıcıları çözebilir ve tekrar tamirden önceki hale gelebilir.

19. Ölçü Bardakları

Yan tarafa basılmış ölçeklere sahip ölçüm bardakları en iyi elle yıkanır. Zamanla, bulaşık makinesi deterjanı bu bardaklardaki ölçümleri silebilir ve bunları ölçmek için işe yaramaz hale getirecektir. Bardakları ölçüm amacıyla kullanmaya devam etmek için elle yıkamak daha iyi bir seçim olacaktır.

20. Kağıt Etiketli Kavanozlar

Bulaşık makineleri, kağıt etiketleri kavanoz ve şişelerden gevşeyip çıkabilir. Bu kağıt parçaları bulaşık makinelerinin drenajına yerleşebilir, diğer bulaşıkların üzerine yapışabilir veya dağınık bir temizlik sorunu yaratabilir. Bunun yaşanmaması için, önce etiketleri kaldırın sonra makineye yerleştirin. Etiketleri kaldırmadığınız taktirde makineniz büyük zararlara uğrayabilir.

21. Üzerinde Büyük Yiyecek Parçaları Olan Yemekler

Söylemeye gerek yok ancak büyük yiyecek parçaları bulaşık makinelerinin drenajını tıkayabilir veya başka türlü temiz bulaşıkların üzerine çıkabilir. Bulaşık makinesine yüklemeden önce bulaşıkları yıkamanıza gerek yoktur, sadece fırçayla üzerinden geçerseniz daha fazla temizlik sağlayabilirsiniz. Hoş bir koku için makinenize limon kabuğu ekleyebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/pratik-tatli-tarifleri-ile-masalariniza-senlik-katin linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.