750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Çelik Tencere Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

12-07-2021 14:17
Çelik Tencere Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çelik tencere tava malzemelerinden biri olan çelik, pek çok alanda kullanılıyor. Mutfak malzemelerinin üretiminde de tercih sebebi olan çelik, birçok özelliği ile dikkatleri üzerine çekmekte. Yiyecekleri pişirmek ve muhafaza etmek için pek çok evde kullanılan çelik tencereler, nitelikli ürünlerden bir tanesi.

Çelik tencere ile yemeklerinizi kolaylıkla pişirebilir ve yemeklerin lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Kolay kolay oksitlenmeyen ve bu özelliği nedeniyle mutfak araç-gereçleri kapsamında ön plana çıkan çelik tencere, sulu yemeklerin kolaylıkla yapılmasını olanaklı hale getiriyor. Peki ama çelik tencereler ve tavaların özellikleri nelerdir? Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tencere Çeşitleri Nelerdir?

Bilindiği üzere tencere çeşitleri oldukça fazla. Bu çeşitlilikte, tencerelerin üretildikleri malzemelerin payı bir hayli büyük. Malzemeler tencerelerin özelliklerini de belirliyor. Ayrıca bazı yiyeceklerin lezzet kazanabilmesi için kendilerine özel tencerelerde yapılması çok önemli. Örneğin karnıyarık pişirme tenceresiyle pilav tenceresi birbirinden farklı özelliklere sahip olmak durumunda. Bunun yanı sıra makarna tenceresi de çorba tenceresinden bazı nitelikler bakımından ayrılıyor. Ön plana çıkan tencere çeşitlerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Seramik pişirme kapları
  • Çelik tencere
  • Döküm pişirme kapları
  • Titanyum pişirme kapları
  • Granit pişirme kapları
  • Cam pişirme kapları

Yukarıdakilerin her biri tencere türleri dahilinde yer almakta ve pek çok mutfakta bu tencere türleri, sahip olduğu özelliklerden ötürü bulunmaktadır. Tencere türlerinden biri olan ve mutfaklarda sıklıkla kullanılan çelik tencereler, nitelikli yapıları ile ön planda yer almaktadır. Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, pek çok hususu bünyesinde barındırdığı için çelik tencere alımı öncesinde mutlaka bu hususların göz önünde tutulması gerekir.

Çelik Tencere Tava ve Özellikleri

Lezzetli yemekler yapmak ve yemekleri kolaylıkla muhafaza etmek istiyor fakat bunu nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Çelik tencere, sahip olduğu özelliklerle pek çok evde kullanılan ürün gruplarından bir tanesidir. Bu ürünlerin ön planda yer almasını sağlayan özelliklerden bazılarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yemeklerin kolaylıkla pişirilmesini sağlıyor, aynı zamanda yemeklerin buzdolabında muhafaza edilmesini mümkün kılıyor.
  • Oksitlenmeye karşı çok dayanıklı olan çelik tencere bu özelliğinden ötürü pek çok insan tarafından tercih ediliyor.
  • Yemeklerin birkaç saat boyunca aynı ısıda muhafaza edilmesini sağlıyor. Bu özellik, enerji tasarrufu noktasında bir hayli önemli.
  • Sulu yemekler, çelik tencere ile kolaylıkla yapılır.

Yukarıdaki özelliklerin her biri, çelik tencerelerin mutfak araç-gereçleri kapsamında ön planda yer almasını olanaklı hale getiriyor. Pek çok yiyeceğin kolaylıkla pişirilmesini sağlayan bu ürün, kullanım kolaylığı da sağlıyor. Peki ama çelik tencereleri satın almadan önce hangi noktalara dikkat etmelisiniz? Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler tam olarak nedir ve bunlar neden önemlidir?

Çelik Tencere Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hisar Optima Ilgaz Siyah 6 Parça Çelik Tencere Seti Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

1. Çelik Tencere Taban Kalınlığı

Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yer alan tencerenin taban kalınlığı, yemeklerin lezzetini etkileyen hususlardan bir tanesi. Tabanı kalın olan ürünler, ısının çok daha uzun bir süre muhafaza edilmesini sağlamakta. Bu durum yemek pişirme sırasında enerji tasarrufunda bulunulmasını olanaklı hale getirmektedir. Taban kalınlığı fazla olan çelik tencereler, ocağın altı kapalı olsa bile içerisindeki ısıyı bir süre korur.

Bilindiği üzere çelik tencere tava, alt kısmında alüminyuma sahip. Bu durum, tencere ya da tavanın telle temizlenmemesini gerektiriyor. Çünkü tel, tabanda yer alan alüminyum katmanına ulaşılmasına neden olabilir. Bu durum ise sağlık açısından çok zararlı. Tencere dibine yapışan kirlerin temizlenmesi için tencereye sıcak su dökülmeli ve kirlerin yumuşatılması sağlanmalı. Yumuşama sonrasında ise yumuşak bir sünger yardımıyla kolaylıkla temizleme işlemi uygulanabilir.

2. 18/10 Cr/Ni Etiketi

Çelik tencere alımı sırasında üründe 18/10 Cr/Ni etiketinin bulunuyor olması çok önemli. Bir tencerenin ağırlığına göre %72’si çelikten, %18’i kromdan ve %12’si nikelden oluşmaktadır. Nikel, ürünün paslanmasını ve kararmasını önlemekte; krom ise ürüne parlaklık sağlamaktadır. Çelik tencere kapsamında yer alması gereken etiket, 304 kalite paslanmaz çelik olarak da bilinmektedir. Ürün alımı sırasında bu hususa dikkat etmeli ve üründe belirtilen etiketin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. 18/10 Cr/Ni etiketi, çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında bir hayli önemli noktadadır.

3. Çelik Tencere Gövdesi

Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yer alan bir diğer husus da tencerelerin gövdesidir. Genellikle gövdenin silindir şeklinde olması önerilir. Tencere gövdelerinde dışarıya doğru bir çıkıntı olması, bu kısımların çabuk ısınması ve sararmasına neden olabilir. Yan duvarlarda kullanılmakta olan çeliğin ince katmanlı olması, ısınmayı tetikleyen unsurlardan bir tanesi. Gövde yapısı tam bir silindir çelik tencere, kullanım kolaylığı gibi bir özelliğe da sahip. Bu nedenle çelik tencerelerin alımı sırasında bu hususlara dikkat etmeniz, kullanışlı tencerelere sahip olmanızı sağlayacaktır.

4. Çelik Tencere Kulpları

Çelik tencerelerin kulpları, çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yer almakta ve kullanıcıların göz ardı etmemesi bir husus olarak ön plana çıkmaktadır. Tencerelerin tutacaklarının gövdeye monte edilmesi, çok daha rahat bir kullanım sağlıyor. Paslanmaz çelik tutacaklar, ani ısınmalarda kulpların ısınmasını önlüyor. Bilindiği üzere kulpların yemek yapımı sırasında aşırı bir şekilde ısınması, yemeğin ocaktan alınması durumunda zorluk yaşanmasına hatta ev kazalarına neden olabilir. Bu nedenle paslanmaz çelik tutacaklara sahip tencereleri satın almasınız.

Öte yandan bu tarz kulplara sahip tencereler, rahatlıkla bulaşık makinesinde yıkanabilir. Herhangi bir deformeye uğramayacakları için yıkanma sonrasında şekil bozuklukları da gözlemlenmez. Öte yandan plastik tutacaklara sahip çelik tencere modelleri, bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Çünkü yüksek ısı ile birlikte tutacakların erime gibi bir ihtimali bulunuyor. Bunun yanı sıra paslanmaz çelik tutacaklı tencereler fırınlarda pişirme için uygun değildir. Yüksek ısıya dayanma ihtimali düşüktür ve deforme ihtimali bulunmaktadır.

5. Tencere Kapakları

Tencere kapaklarının kaliteli malzemelerden üretilmesi bir hayli önemlidir. İçbükey ve tencereye tam oturan kapaklar, kullanım kolaylığı sağlar. Tam oturan tencere kapaklarının ısıyı mükemmel bir şekilde muhafaza etme özelliği bulunuyor. Bunun yanı sıra içbükey çelik tencere kapakları da yükselen buharın tencere içerisine düşmesini ve az su ile yemeklerin lezzetli bir şekilde pişirilmesini sağlamaktadır.

Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yer alan kapaklar, yemeklerin lezzetlerini etkilemektedir. Birçoklarının bildiği gibi kendi suyuyla pişirilen yemekler çok daha lezzetli olur. Yemeğin iyi pişirilebilmesi adına tencere kapakları bu nedenle bir hayli önemlidir. Çelik tencerelerin kapaklarını çok iyi temizlemelisiniz. Aksi takdirde kapakta yemek artıkları kalabilmekte ve bu durum, çeşitli sorunlara neden olabilir.

Doğru Çelik Tencere Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler kapsamında yer alan hususların her biri oldukça önemlidir. Gündelik hayatta çoğu zaman bu durum göz ardı ediliyor ve çok daha ekonomik tencere modellerine yönelim gösteriliyor. Fakat mutfak araç-gereçlerinde kaliteye önem vermemek, sağlığı tehdit eden unsurların ortaya çıkmasına neden olabilir. Öte yandan Türk kültüründe çok lezzetli yemekler bulunmakta olup bunlar için özel pişirme kaplarının kullanılması gerekebilir. Önemsiz gibi görünse de yiyeceklerin pişirildiği tencerelerin özellikleri, yemeklerin tatlarını da etkilemekte. Bu nedenle tencere seçimine büyük bir özen göstermeli ve kalitesiz ürünlerden sakınmalısınız.

Çelik Tencere Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hisar Optima Didim 4 Parça Çelik Sahan Seti Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Hisar, birçok nitelikli ve işlevsel tencere çeşidiyle kullanıcılara büyük kolaylıklar sunmaktadır. Bu kapsamda paslanmaz çelik tencere seti, granit tencere seti ve çelik tencere setleriyle mutfaklarda lezzetli yemekler yapılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kaliteli ürünleriyle ön plana çıkan Hisar, evini yenilemek isteyenler ya da yeni evlenecek çiftler için nitelikli tencere setlerine sahiptir ve bu setler içerisinde yer alan tencerelerle yemeklerin kısa sürede yapılmasını mümkün kılmaktadır. Pişirdiğiniz lezzetli yemekleri sergileyeceğiniz masa aksesuarları, servis aksesuarları Hisar'da birçok ürün çeşitliliği ile satışa sunulmaktadır.

Bu yazımızda çelik tencere seçiminde dikkat edilmesi gerekenler konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/cay-nasil-demlenir linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.