750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Çay Nasıl Demlenir?

09-07-2021 16:31
Çay Nasıl Demlenir?

Çay nasıl demlenir? bizim için önemli bir soru. Doğru şekilde demlemek çaydan keyif almamızı sağlar. Bu yazı ülkemizde en çok tüketilen içecek olan çay hakkında olacak. Yazımızın devamında lezzetli bir çay demlemenin püf noktalarını öğreneceksiniz. Keyifli okumalar!

Çay, Türkiye’de oldukça yaygın olarak tüketilen bir içecektir ancak Dünya'da genellikle bir İngiliz içeceği olarak bilinir, İngilizler çayı 350 yıldan fazla bir süredir içiyor fakat aslında çayın tarihi çok daha geriye gidiyor. Çay, milattan önce 2700’lü yıllarda Çin’de tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştı. Çayın Türkiye’ye gelişi ise 19.yüzyılın sonlarında Osmanlı tüccarlarının çok az miktarda çay ithal etmesiyle başladı.

Dünya’da en çok çay tüketen ülke olmamız ise I. Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı’ya da kahve üreten Yemen’in kaybedilmesiyle alternatif bir içecek arayışı sonucunda çay tohumları alındı ve Rize’de çay yetiştirilmesine karar verildi böylece Türkiye'de siyah çay tüketimi hızla arttı.

Çay nasıl demlenir? yazımızda Türkiye'de nasıl demlendiği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Çay, Dünya’nın her yerinde oldukça farklı şekilde demleniyor, çay demlemek uğraştırıcı bir eylem değildir fakat lezzetli bir çayın yapımı aslında o kadar kolay olmaz. Önemli püf noktaları çayınızın lezzetine lezzet katacaktır. Taze ve temiz çay kullanımı doğru demleme yöntemi ile istediğiniz çayı lezzetini kaybettirmeden tüketebilirsiniz.

Çay aslında içerisinde antioksidan bulunduran bir bitkidir ve bunun bağışıklık sitemini güçlendiren bir etkisi olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Çay az miktarda kafein içerir, canlılık veren ve yorgunluk gideren etkisi vardır. Çay şekersiz olarak tüketildiğinde diş yüzeyindeki bakterileri giderdiği bilinmektedir.

Çayın odaklanma sorununu az da olsa engellediği araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Kokunun insan beyninde önemli bir yeri vardır çayın kokusu da tadı kadar önemlidir kokusu ruhunuza iyi gelir bu sayede de keyif alırsınız. Çay nasıl demlenir? yazımızın sonunda konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaksınız.

Çay Nasıl Demlenir, Püf Noktaları Nelerdir?

Lezzetli bir çay, hoş kokusu ve berraklığı ile bizi adeta mest eder. Çayda berraklığı elde etmek istiyorsanız öncelikle çaydanlığa uzun süre beklememiş ve temiz su koymakla başlayabilirsiniz. Kullanılan su, mineral ve oksijen oranı ne kadar fazla olursa çayın tadı da o kadar lezzetli olur bu da çaydan aldığınız keyfi arttırır. Aslında çayda kullanılan suyun kalitesi ideal çayın tadı ve görüntüsü için en önemli faktördür.

Çay nasıl demlenir? Aslında çayın tadını almak için çay demlerken kullandığınız demlikte daha önce başka bitki çayları demlenmemesi önemlidir çünkü çay demlenirken demlikteki bütün kokuyu içine çeker, aynı şekilde deterjan kokusu da demliğinize sinebilir bu nedenle çaydanlığınızı kullanmadan önce temizlemekte fayda var. Çaydanlığınızı temizlemek için ise sadece sıcak su kullanmanız temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Demliğe Kaç Kaşık Çay Eklenir, Acı Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Çayınız nemli veya doğrudan ışık gören, sıcaklığı yüksek bir ortamda bekletilmemelidir. Çay, kavanoz içinde çok fazla ısı ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edilmelidir. Çay demlemek için çay suyunun oldukça sıcak olması gerekir. Çay nasıl demlenir? sorusunun diğer aşamasında alt demlikte su kaynarken aynı zamanda üst demlik de ısı almalıdır. Çay kaynadıktan sonra ocaktan alıp 1-2 dakika kadar bekletilmelidir.

Çay nasıl demlenir? sorusunun sıradaki aşamasında çaydanlığa kullanacağınız her bardak için 2 çay kaşığı çay ekleyebilirsiniz eğer isterseniz daha hoş bir koku için bergamot, karanfil, limon veya vanilya gibi aromalar da ekleyebilirsiniz. Demliğinize bir tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almasını sağlar şekeri attıktan sonra karıştırmaya gerek yoktur çünkü şeker dibe çöken çayın acısını alır.

Çay nasıl demlenir? sorusunun son aşamasında ise çay demlerken en sık yapılan hata çayın üzerine kaynayan su dökmektir. Kaynar suyu birkaç dakika ocaktan alıp beklettikten sonra demliğe aktarın, ardından üzerine çay eklerseniz çay yapraklarının yanmasını önlersiniz bu sayede de daha lezzetli bir çay elde edersiniz. Böylece çay nasıl demlenir? sorusunun aşama aşama cevabını da tamamlamış bulunmaktayız.

Tavşan Kanı Çay Nasıl Demlenir? 

Tavşan kanı çay nasıl demlenir? sorusunun ilk aşamasında, çayı kaynayan suya ekledikten sonra kısık ateşte en fazla 20 dakika kadar demlenmesini bekleyin, buradaki püf nokta demlikte yüzen çaylar, eğer demliğin kapağını açtığınızda yüzeyde hala çay varsa çay hala demlenmemiş demektir. Demliği yavaşça birkaç kere karıştırıp çayın aşağı inmesini sağlayabilirsiniz.

Ocağınızın ateşi çay demlenirken hep en kısık derecede olmalıdır çünkü çay demlendikçe istediğiniz lezzete kavuşur. Tavşan kanı çay ise aslında ideal çayın rengi olarak bilinir tavşan kanı çayın rengi kırmızıya daha yakındır. İyi bir çay açık veya koyu değil tavşan kanı renginde olmalıdır.

Çayı uzun süre demlemek tadını acılaştırır bu acı tat da size keyif vermez. Çayınız kaliteli olsa bile yanlış yöntemlerle demlemek çaydan istediğiniz tadı almanıza engel olur. Çay demlemek için kendinize uygun olacağını düşündüğünüz farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Aldığınız tada göre çayın demlenme süresini değiştirebilir ve kullandığınız çayın oranını değiştirebilirsiniz veya damak tadınıza göre çaya farklı aromalar da katabilirsiniz. Hisar ile kaliteli bir çay keyfi için çaydanlık ürünlerini inceleyebilirsiniz. 

Çay Nasıl Demlenir?

 Hisar Burcu Çelik Çaydanlık Takımı Soft Touch Kırmızı Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Çay Nasıl Servis Edilir?

Eğer demliğinizde süzgeç kullanmıyorsanız çay doldururken çay süzgeci kullanmak daha iyi olacaktır. Bardakta yüzen çay taneleri istenmeyen bir durumdur. Çay bekledikçe tadı acılaşacaktır bu nedenle en önemlisi demliğinizde bir süzgeç kullanmak olacaktır eğer daha az oranda çay demliyorsanız çay topu veya french press de kullanabilirsiniz.

Demlenen çay köpüksüz bir şekilde bardağa dökülmelidir. Bunun için çaydanlığın ağzını bardağa yaklaştırıp dökmek bardaktaki çayın köpüksüz olmasını sağlar. Önce Hisar çay tabakları ardından da çay bardakları Hisar tepsi üzerine alınır. Demlenen çayı servis ettikten sonra ocaktan almayın, çayın sıcak kalması için çaydanlık her zaman en kısık ateşte ocakta bulunmalıdır.

Çayı önce bardağa almak, çayı koyduktan sonra küçük bir soruna neden olabilir çünkü bardaktaki çay sıcak olacağından misafirin içtiği üst kısımdan tutmak pek de hijyenik olmayabilir. Bu yüzden tepsiye önce tabak ardından çay bardağı yerleştirmelidir. Çay servisinde ise kaşık her zaman çay tabakları yanında servis edilmelidir. Hisar tepsiye çay kaşıkları ve Hisar şekerlik yerleştirilir ve servis tamamlanır.

Çay Nasıl Demlenir?

Hisar Roma Çelik Kordonlu Çay ve Kahve Tepsisi Ürünümüze Sitemizden Ulaşabilirsiniz.

Çayı tüketirken sağlığınız için fazla içilmesi ve çayı fazla şeker ile birlikte tüketilmesi sağlığınıza zarar verir. Çay sıcak içilir ancak çok sıcak içmek de organlarınıza zarar verebilir, bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Hazırladığınız tavşan kanı çayınızı artık keyifle içebilirsiniz. Dilerseniz Hisar çay ve kahve setleri ürünlerini inceleyebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Bu yazımızda çay nasıl demlenir? sorusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/dibi-tutan-tencere-nasil-temizlenir linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.