750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Evde Yoğurt Yapımı: Tencerede Yoğurt Mayalama

13-05-2022 18:37
Evde Yoğurt Yapımı: Tencerede Yoğurt Mayalama

Yemeğin lezzetini belirleyen pek çok faktör bulunur. Yemek için tercih edilen yiyeceğin kalitesi bu faktörlerin başında gelir. Yiyeceğin doğal ve katkısız olması hem daha sağlıklı bir öğün oluşturulmasına yardımcı olur hem de yemekten alınan keyfi artırır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çoğu gıda ürünü fabrika bantlarında imal edilir. Bu durum üretim hızı açısından belirgin bir fark yaratsa da lezzet ve içerik açısından şüphe verici olabilir.

Dışarıdan temin edilen gıdaların çoğunu evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yoğurt bu gıdalardan biridir. Yemeğin serüvenine eşlik eden Hisar markasının tencerelerini kullanarak yoğurt yapımı aşamalarını takip edebilir, kendi yoğurdunuzu hazırlayabilirsiniz. Peki, yoğurt nasıl mayalanır?

Evde Yoğurt Yapımı: Tencerede Yoğurt Mayalama

Hisar Monaco 24 cm Kırmızı Basık Çelik Tencere ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Tencerede Yoğurt Nasıl Mayalanır?

İlk olarak kullanacağınız sütün miktarını belirlemelisiniz. Süt miktarını belirledikten sonra tencere seçimi yapmalısınız. Hisar grubunun pişirme grubu ürünleri arasından farklı boyutlarda tencereler bulabilir, ihtiyacınıza uygun olanı temin edebilirsiniz. Tencerede yoğurt yapımı için gerekli olan malzemeler:

  • Beş litre süt,
  • Bir tahta kaşığı ev yoğurdu.

Yoğurt Yapımı Tarifi

Yoğurt yapmak için kutu süt tercih etmemelisiniz. Doğal ve işlemsiz süt tercih etmelisiniz. İlk olarak derin bir tencere alarak beş litre sütü kaynatmalısınız. Sütü soğutma işlemini havalandırarak yapmalısınız. Havalandırarak soğuttuğunuzda sütün yağı içinde kalır ve kaymak tutmaz. Sonrasında sütü ılıması için kendi haline bırakmalısınız. Sütün sıcaklığını serçe parmağınızla kontrol edebilirsiniz. On saniye kadar dayanabiliyorsanız süt yeterli ılıma seviyesine gelmiş demektir. Bir tahta kaşığı yoğurdu süte ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız.

Peki, yoğurt kaç saatte mayalanır? Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.

Yoğurt Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Evde ilk kez denenen her şey yemekte olduğu gibi yoğurt yapımında da püf nokta takibi, istenen sonuca ulaşmayı kolaylaştırır. Yoğurt yaparken üstünde su tabakası birikmesini istemiyorsanız süt kaynattıktan sonra tencerenin üzerine büyük bir mendil germelisiniz. Gerdiğiniz mendil sütün nemini alarak yaptığınız yoğurdun daha kıvamlı olmasını sağlar.

Kıvamlı bir yoğurt elde etmenin bir diğer yolu da mayaladıktan sonra yoğurdun üstünü açmaktır. Yoğurtta kaymak tercih ediyorsanız mayalama sırasında kaymağı dağıtmamalısınız. Süt soğurken üstü tabaka haline gelir. Süte maya eklerken o tabakayı dağıtmamaya özen gösterirseniz kalın kaymaklı bir yoğurt elde edebilirsiniz. Yoğurt mayalandıktan sonra tencerenin ağzını açıp 30- 45 dakika aralığında oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Ardından buzdolabına koyabilirsiniz.

Peki, yoğurdun sert olması için ne yapmalı? Yoğurdun daha sert olması için yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra bir gün üstü açık şekilde bekletmelisiniz. Böylece, elde ettiğiniz yoğurt daha sert ve kıvamlı olur. Yoğurt yapımı tamamlanana kadar yoğurttan yememelisiniz.

Günlük Yoğurt Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Pek çok faydası bulunan yoğurdu daha doğal ve organik haliyle tüketmek için "Yoğurt nasıl mayalanır?” sıklıkla araştırılan konulardandır. Basit adımları takip ederek tamamlanabilen yoğurt yapımı sayesinde öğünlerinize yoğurdu güvenle ekleyebilirsiniz.

Peki, günlük olarak ne kadar yoğurt tüketmelisiniz? Süt grubu ürünlerini oluşturan süt, peynir, yoğurt ve ayran günlük olarak dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Gün içerisinde süt ve peynir tüketmiyorsanız yoğurt porsiyonunu artırabilirsiniz. Günlük olarak alınması gereken yoğurt miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak minimum 4 yemek kaşığı yoğurt tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltıda peynir, gün içerisinde bir bardak süt tüketen bir kişinin akşam öğününe bir bardak ayran ya da bir kase yoğurt eklemesi gerekir. Bu değerler yaklaşık olarak verilmiş olup yetişkin bir bireyin ortalama enerji ihtiyacı üzerinden değerlendirilmiştir. Süt ve peynir tüketimi hiç yoksa kişi gün içerisinde üç kase yoğurt tüketmelidir.

Çocuklarda gelişim ve büyümeyi destekleyen kalsiyum ihtiyacı daha fazla olduğundan çocukların öğünlerine süt ürünleri eklemek gereklidir. Hisar markasının dayanıklı materyaller kullanarak tasarladığı tencereleriyle organik ev yoğurdu yapabilir, çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Evde Yoğurt Yapımı: Tencerede Yoğurt Mayalama

Hisar Etna Multi Granit 26 cm Siyah Basık Tencere ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

Yoğurt Yemenin Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudunda laktozu parçalayan enzimler yetersiz kalırsa laktoz intoleransı görülür. Yoğurt, laktozu laktik aside dönüştürdüğünden enzim eksikliği problemi oluşturmaz. Bilhassa laktoz intoleransına sahip olan kişiler süt tüketmek yerine rahatlıkla yoğurt tüketebilirler. Yoğurt, içerdiği laktik asit bakterileri sayesinde insan bünyesine yararlı metabolik ürünlere dönüşür. Yoğurt yapımı sırasında ortaya çıkan yararlı bakteriler bağırsak hareketliliğini artırır. Böylece bağırsakların çalışması kolaylaşır ve hızlanır. Yoğurtla birlikte kalın bağırsakta oluşan zararlı maddeler emilerek dışarı atılır. Düzenli yoğurt tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca, yoğurt kan şekerini dengeler. Yoğurt mayalanması sırasında süt proteinlerinin konsantrasyonu da artar.

Sonuç olarak yoğurdun hem protein içeriği yüksek olur hem de içerdiği proteinlerin yüksek biyolojik yararlılığı oluşur. Bu durum yoğurdun beslenmedeki önemini artırır. Herkesin günlük olarak yoğurt tüketmesi gerekir. Özellikle çocuk ve gençlerin ihtiyaç duyduğu enerjinin belirli bir kısmı süt yağı tarafından karşılanır. Bu gruptaki kişiler için yoğurt daha çok tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir. Süt ve süt ürünlerinin belirli aralıklarla tüketilmesi yüksek kan basıncı riskini düşürür.

Spor ve egzersiz sonrasında protein açısından yüksek bir besin olan yoğurt tercih edilebilir. Protein sayesinde kaslar kendini toparlar. Sağlıklı dişler ve güçlü kemikler için kalsiyum çok önemlidir. Çok iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt, düzenli tüketilmesiyle birlikte günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Vücuda gerekli kalsiyum alındığında bu kalsiyum direkt kemikler için kullanılır. Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve D vitamini kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Gün içerisinde tüketilen 3- 4 porsiyon yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyon ve hastalıkla mücadele etmede rol oynar, savunma sisteminin oluşmasına yardımcı olur.

Ayran Aşı Çorbası Tarifi

Yoğurt yapımı herkes için eşit kolaylıkla olsa da tüketimi aynı kolaylığı sağlayamayabilir. Bazı kişiler yoğurt tüketmekten hoşlanmayabilir. Yoğurdu yemeğe dönüştürerek tüketmek daha kolay ve lezzetli bir yol olabilir. Ayran aşı çorbası pratik bir şekilde hazırlanan, soğuk halde tüketilen ve yoğurt kullanılarak oluşturulan bir yemektir. Ayran aşı çorbası yapmak için gerekli olan malzemeler:

  • 300 gram ev yapımı süzme yoğurt,
  • Bir su bardağı nohut,
  • Bir su bardağı buğday,
  • Üç su bardağı su,
  • Bir tatlı kaşığı dereotu,
  • Bir çay kaşığı tuz.

Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Hisar markasının pişirme grubu ürünlerinden derin bir tencere seçerek su doldurmalısınız. Su kaynadıktan sonra tencereye bir su bardağı buğdayı ilave etmelisiniz. Buğdaylar iyice piştikten sonra tencereyi ocaktan almalı ve buğdayları süzmelisiniz.

Hisar markasının düdüklü tenceresi yardımıyla bir su bardağı nohudu hızlıca haşlayabilirsiniz. Büyük bir karıştırma kabına 300 gram süzme yoğurdu almalı ve çırpmalısınız. Haşladığınız nohudu ve pişirdiğiniz buğdayı karıştırma kabına ekleyerek iyice harmanlanana kadar karıştırmalısınız. Tuzunu ilave ettikten sonra azar azar soğuk su eklemelisiniz. Suyu azaltıp artırarak çorbanın kıvamını ayarlayabilirsiniz. Son olarak dereotunu da ekleyerek karıştırmalı ve çorbayı buzdolabına kaldırmalısınız. Buzdolabında bir saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri ve kızartmış köfte ile menü oluşturabilirsiniz.

Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/iftar-davetleriniz-icin-sik-sofra-onerileri linkinden inceleyebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.