750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Tava Nasıl Temizlenir? Çizmeden Tava Temizleme Yolları

18-02-2022 16:05
Tava Nasıl Temizlenir? Çizmeden Tava Temizleme Yolları
Mutfak araç gereçleri yemeğin oluşum sürecinde en az gıdalar kadar etkilidir. Bir yemeği yaparken kullanılan gereçler ve materyal yapıları yemeğin lezzetini belirleyen faktörlerdendir. Bu bilinçle üretim yolculuğuna başlayan Hisar markası, müşterine farklı yiyecekleri diledikleri şekilde pişirebilmeleri için çeşitli pişirme gereçleri tasarlar. Düdüklü tencere, granit tencere, paslanmaz çelik tencere, pilav tenceresi, tekli tencere, tekli tava, yanmaz yapışmaz tencere seti ve yanmaz yapışmaz tava modelleriyle yemek yapma sürecini kolaylaştırır.

Ayrıca, Hisar markası ürettiği çaydanlık, cezve, kek kalıbı gibi ürün çeşitleriyle kahvaltı ve çay saatlerinin de yardımcısıdır. Yemek yapma rutin aktiviteler arasında ilk sıraya yerleştiğinden bazen istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Örneğin; kullanılan tavanın altı açık unutulabilir ya da fark etmeden yüksek ateşte pişirme işlemi sürdürülebilir. Uzun ve ısrarlı ısıya dayanamayan yiyecek yanabilir ve tavaya yapışabilir. Tencere ve tavalarda temizlik ve muhafaza koşulları ürünün ömrünü belirler. Bu sebeple tencere ve tava temizliği yaparken titiz davranmak gereklidir. Peki, tava nasıl temizlenir?

Hisar Milas Granit 2 Parça Tava Seti Siyah ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.


Evde Kolay Tava Temizleme Tüyoları

Yemek yaparken istenmeyen yanık ve lekelerle karşılaşan kişinin aklındaki ilk soru ‘Tava nasıl temizlenir?’dir. Bu soruya cevap olarak bulunan yöntemde tavanın hasar görmemesi oldukça önemlidir. Bulaşığın zahmetsiz bir hal alması ve zorlu lekelerin kolayca çıkması için birkaç temizlik tüyosu kullanılabilir. Karbonat ve sirke kullanılarak yanmış tavalar temizlenebilir. Sirke ve karbonat ikilisi mutfak araç gereçleri ve yüzey temizliğinde sıklıkla kullanılan temizlik çözümlerindendir. Evde kolay bir şekilde tava temizlemek için bir çay bardağı sirke, iki yemek kaşığı karbonat ve bir su bardağı suya gereksinim duyabilirsiniz. Temizlik işlemi için evinizde bulunmuyorsa sünger temin edebilirsiniz. Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.

Paslanmaz Çelik Tava Nasıl Temizlenir?

Lezzetli bir kahvaltının ya da keyifli bir akşam yemeğinin ardından sıra bulaşıklara ve tava temizliğine gelir. Kurumuş, yağlı yüzeyler ve yapışmış yemek artıklarıyla birlikte paslanmaz çelik tava temizliği iyice zorlaşır. Öğünün hemen sonrasında temizlik yapılmazsa lekeler daha zorlu bir hal alabilir hatta uzun süre bekleyen lekeler kalıcı bir hal bile alabilir. Paslanmaz çelikten yapılan tavalar her mutfakta bulunması gereken kurtarıcı parçalardandır. Özellikle profesyonel mutfaklarda sıklıkla kullanılan paslanmaz çelik tavanın özelliğini kaybetmemesi için temizliğine özen gösterilmelidir. paslanmaz çelik tava çok hızlı bir şekilde ısındığından yemek pişirme sırasında kontrollü davranmak gerekebilir.

Yemeği kendi haline bırakmak için paslanmaz çelik tava doğru bir tercih olmayabilir. Yemek yandıkça oluşan lekeler ve temizlik sürecinde yapılan hatalı uygulamalar çeliğin parlaklığını kaybetmesine sebep olabilir. Peki, paslanmaz çelik tava nasıl temizlenir? İlk etapta yemek artıklarından tamamen arındırıp ılık suda bir saat kadar bekletmelisiniz. Ardından su ile birlikte kendini bırakan lekeleri tahta kaşık ya da yumuşak bir bez yardımıyla sıyırmalısınız. Su ve beyaz sirke ekleyerek bu karışımı kaynatmalısınız.

Paslanmaz çelik tava, aşınmalara karşı hassasiyet gösterebilir. O yüzden temizlik amaçlı sirke kullanırken kontrollü davranmalısınız. Böylece kalıntılardan kurtulmak kolaylaşır. Temizlik ürünlerine geçmeden önce tavayı iyice durulamanız tavsiye edilir. Dayanıklı materyali ve kullanışlı özellikleriyle öne çıkan Hisar markasının tencerelerini güvenle tercih edebilirsiniz.

Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Bir mutfak klasiği olan döküm tavalar, sağlamlığı ile ön plana çıkar. Her yanını eşit derecede ısıtan bu tavalar, dikkatli kullanılmadığında kolayca paslanabilir. Döküm tava bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Peki, döküm tava nasıl temizlenir? Döküm tava temizlik esnasında uzun süreler suda bekletilmemelidir. Döküm tava ısınırken az da olsa yağ ilavesi yapmalısınız. Pişirme işlemi bittikten hemen sonra yumuşak uçlu bulaşık fırçasıyla tavayı kalıntılardan arındırmalısınız.

Nemle temastan kaçınmak için kurulama yapabilirsiniz. Bulaşık sabunu ve yumuşak yapılı sünger yardımıyla köpürterek yıkamalısınız. Islak kalmaması için kağıt havlu ile kurulamalısınız. Tavada mat ve donuk bir görüntü oluşursa yıkama işlemini tekrarlamalı ve kurutmak için kısık ateşte ocakta bekletmelisiniz. Çok az miktarda organik zeytinyağı sürebilirsiniz. Böylece, koruyucu yüzeyin parlaklığını korumasına yardımcı olursunuz.

Yanmaz Yapışmaz Tava

İlk kullanım öncesinde yıkamalı ve kurulamalısınız. Ardından bir kağıt havlu yardımıyla çok az miktarda zeytinyağı sürebilirsiniz. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlamanız tavayı daha uzun ömürlü kılar. Yanmaz yapışmaz tavanın özelliğini yitirmemesi için çizilmemesi gerekir. Bu sebeple yanmaz yapışmaz tava kullanırken metal gereçler tercih etmemelisiniz. Tahta, silikon ya da plastik kaşık tercih edebilirsiniz. Tavayı muhafaza ederken çizilmesini önlemek için üzerine başka eşya koymamalısınız.

Sınırlı bir alana sahipseniz tavanın içine kalın bezler sererek başka eşyaları yerleştirebilirsiniz. Yanmaz yapışmaz tavaları kullanırken yağ ve tava aynı anda ocağa konmalıdır. Tavayı önceden ısıtmamalısınız. Ayrıca, yanmaz yapışmaz tavaları yemek sonrasında saklama kabı olarak değerlendirmemelisiniz. Çizilen tavalar sağlığa zararlı olabildiğinden temizlik işleminde tavayı çizmemeye özen göstermelisiniz. Peki, yanmaz yapışmaz tava nasıl temizlenir?

 

Hisar Etna Multi Granit Siyah 26 cm Basık Tencere ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.


 

Yanmaz Yapışmaz Tava Nasıl Temizlenir?

Hisar markasının öne çıkan ürünlerinden biri olan yanmaz yapışmaz tava sıklıkla tercih edilen mutfak eşyalarındandır. Materyal özelliği ve yüzey yapısının olanakları sayesinde yapışmaz özelliğe sahip olan bu tavalar, kullanım kolaylığı sağlar. Fakat, yanlış kullanım, uygun olmayan temizlik ve hatalı muhafaza sebebiyle tavalar yıpranabilir, çizilebilir ve kullanılmaz hale gelebilir. En sık tekrarlanan eylem temizlik olduğundan tavanın temizlik süreci özenle yinelenmelidir. Hassas bir yüzeye sahip olan yanmaz yapışmaz tavaları temizlemenin en iyi yolu elde yıkamaktır.

Yemek sonrasında kirler hızla temizlenmelidir. Ancak temizlik süreci öncesinde tavanın birkaç dakika soğuması beklenmelidir. Ani ısı değişimleri tavanın kaplamasına hasar verebilir. Yumuşak bir sünger yardımıyla köpürterek temizlemelisiniz. Lekeler ne kadar yoğun olursa olsun bulaşık teli kullanmamalısınız. Tavayı çizebilirsiniz. Bol su ile duruladıktan sonra bez yardımıyla kurulamalısınız. Yanmaz yapışmaz tava bulaşık makinesinde yıkanabilir bir ürün olsa da uzun vadede yıpranmaması için bulaşık makinesi kullanılması önerilmez.

Bulaşık makinesi yıkama sırasında yüksek basınçlı su kullanır ve kurutma sırasında da yüksek sıcaklıkla bulaşıkları kurutur. Bulaşık makinesinde kullanılan tuz, tavanın yüzeyinin çizilmesine sebep olabilir. Bunlar yanmaz yapışmaz tavanın ömrünü kısaltan etmenlerdendir. Sirke ve su karışımını yanmaz yapışmaz tava için de kullanabilirsiniz ancak yüzey temizliği yaparken bastırmamaya özen göstermelisiniz. Sert şekilde ovmaktan kaçınmalısınız. Bol su ile durulama yapmalısınız.

Dış Yüzeyi Yanmış Tava Nasıl Temizlenir?

Yemek yaparken tavanın dışına yağ sıçrayabilir ya da yemek taşarsa tavanın dış yüzeyinde lekeler oluşabilir. Bu lekeler çoğunlukla yemek yapma eylemi esnasında fark edilmez ve yüksek ısıya maruz kaldığı için lekeleri çıkarmak daha zor bir hale gelebilir. Tavadan alınan verimin düşmemesi için hem iç hem de dış yüzeyinin temizliğine önem vermek gerekir. Tavanın dış temizliğinde de ovma teli kullanmamalısınız. Bu teller aşındırıcı bir temizlik yapmanıza sebep olur. Bulaşık süngeri ve krem deterjan ile yanmış lekeleri nazik bir şekilde ovmalısınız. Ovma işleminden sonra on dakika bekletip durulayabilirsiniz.

Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/evde-sevgililer-gunu-icin-yemek-fikirleri linkinden okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.