750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

20-05-2021 14:35
Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

Sofrada çatal bıçak düzeni özenle hazırlanmış sofraların olmazsa olma kurallarından biridir. Herkes misafirlerini etkilemek ister. Davet edilen misafirlere sadece özenle hazırlanmış yemekler ile değil, sofra düzeni ile de akılda kalıcı etki uyandırmalısınız. Çünkü lezzetli yemeklerin sergilendiği yemek masasının görünümü en az yemek kadar iz bırakır.

Evlerde neredeyse her gün en az bir kere sofra kurulur. Bazı insanlar, televizyon ya da bilgisayar karşısında yemek yemeyi tercih eder. Yine de çoğu zaman harika yemeklerin hakkını vermek için mükemmel sofra düzenini ve sunumunu gerçekleştirmek gerekir.

Herkes temel sofra düzen kurallarını bilir. Fakat sofrada çatal bıçak düzeni konusunda birçok kişi yanlış bilgiye sahiptir. İdeal bir sofra düzeninde, yemek odası dekorasyonun önemli bir parçasıdır. Şıklığı ile göz alan Hisar marka çatal kaşık bıçak seti sayesinde sofra düzeninde uyum yakalayabilir ve mükemmel bir sunum gerçekleştirebilirsiniz.

Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

Hisar Verona 24 Parça Çelik Yemek Çatal Kaşık Bıçak Seti ürününe görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Sofrada çatal bıçak düzeni konusunda bahsetmeden önce sofra düzeninin ne olduğunu ve püf noktalarını iyi bilmek gerekir.

Sofra Düzeni Nedir?

Sofra düzeni, keyifli ve uzun vakit geçirmek için hazırlanan yemek masalarında her obje ve aksesuarın belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesidir. Şık bir masada sofra düzeni çok önemli olsa da çok fazla detaya sahip olduğundan pek çok kişi genellikle zaman ayırmaz. Ancak çok büyük davetler söz konusuysa kesinlikle sofra düzeni kurallarına ve inceliklerine uymak gerekir.

Sofrada çatal kaşık düzeni, genel olarak bilinir. Fakat çok daha özenli ve şık hale getirmenin birçok önemli püf noktası vardır.

Doğru Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

1. Masa Örtüsü Seçimi

Sofrada çatal kaşık düzeni bir masada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Fakat ilk olarak düşünülmesi gereken detay masa örtüsüdür. Her ne kadar basit bir detay olarak görünse de, masa örtüsü özenli bir şekilde seçilmelidir.

Masa örtüsü seçimi için öncelikle öğüne ve menüdeki yemeklerin türüne dikkat etmek gerekir. Çünkü kahvaltı sofra düzeni ile akşam yemeği sofrası için aynı masa örtüsünü kullanmak pek mantıklı bir seçim değildir. Akşam yemeği için daha şık ve klasik bir masa örtüsü seçilmelidir. Aynı zamanda masa örtüsü sofra üzerinde servis takımı ve diğer aksesuarları ile uyumlu olmalıdır. Çünkü iyi bir sofrada uyum ve doğru kombinasyon en önemli unsurdur.

2. Tabak, Kaşık, Çatal, Bıçak ve Bardakların Yerleşimi

Sofrada çatal bıçak düzeni, bir masanın en kritik detaylarından biridir. Uyumlu bir yemek masasında tabak, çatal, bıçak ve bardak yerleşimi yanlış yapılırsa olumsuz bir etki yaratabilir. Özenle hazırlanmış yemeklerin sergilendiği sofraların düzeni doğru yapılmalıdır. Böylece misafirlere daha akılda kalıcı bir etki bırakılır. Sofra düzenin nasıl olmalı sorusunun cevabı sırasıyla şu şekildedir:

  • Tabakların Yerleşimi: Servis tabağı (supla tabağı), yemek tabağı, salata tabağı ve çorba kasesi olacak şekilde 4 farklı tabak ve 1 kase yerleştirilmelidir. Masanın o bölümünde oturacak kişinin tam önüne hizalanmalıdır.

En altta düz bir servis tabağı konulur. Supla tabağı ile yemek servisi yapılmaz. Daha sonra servis tabağının üzerine sırasıyla yemek tabağı ve çorba kasesi konulmalıdır. Salata tabağı da sağ üst kısma konulmalıdır.

  • Sofrada çatal bıçak düzeni: Masada ana yemek bıçağı, soğuk yemek bıçağı ve ara sıcak bıçağı olmak üzere, 3 adet bıçak yerleştirilmelidir. Bıçaklar sağ el ile kullanmak üzere tabağın sağ tarafına, içten dışa doğru sıralanmalıdır ve bıçağın keskin tarafı tabağa bakmalıdır.

Masada yine çatallarda 3 adet olmalıdır. Bunlar; ana yemek, ara sıcak ve tatlı çatalıdır. Çatallar içten dışa doğru dönük şekilde, tabağın soluna dizilmelidir.

  • Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır.
  • Bardakların Yerleşimi: Su, meyve suyu ve diğer içecekler için kullanılan bardaklar, tabağın sağ tarafında olmalıdır. Bıçak ve kaşığın önünde olacak biçimde yerleştirilmelidir.

3. Peçetelerin Seçimi ve Yerleştirilmesi

Bir masada peçeteler, sofra düzeninin en önemli detaylarından biridir. Yemek masasını göz alıcı hale getiren önemli bir unsurdur. Şık bir görünüm vermek için kumaş peçeteler ya da tercihe göre tek kullanımlık peçeteler kullanılabilir. Peçetelerin de yemek masasında ki yeri bellidir. Peçeteler çatalların sol tarafında durmalıdır. Eğer daha şık bir düzen isteniyorsa peçeteler tabağın içine yerleştirilebilir.

Yemeğin ağırlığına göre peçetelerin desen ve dokusu da sofraya uygun olmalıdır. Ayrıca farklı katlama yöntemleri masa düzeninin kritik detaylarından biridir. Hisar marka masa aksesuarları olan peçetelikler kullanarak masanızı daha şık hale getirebilirsiniz.

4. Masa Aksesuarları

Sofrada çatal bıçak düzeni konusunun ardından masayı daha şık ve güzel hale getirmek için bazı süslemeler eklenmelidir. Yemek masası düzeni, ev dekorasyonun önemli bir parçasıdır. Bu yüzden dekoratif açıdan özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. Yemek masasında hiçbir parça fazlalık gibi görünmemelidir. Bu nedenle göz zevkine hitap edecek, zarif dokunuşlara yer verilmelidir. Birbiri ile uyumlu, mevsim çiçekleri, sofra süsleri, yapraklar veya renkli taşlar yerleştirilebilir.

Özel akşam yemeklerinin vazgeçilmezi şamdan mumluk ile birlikte yemek masasının tüm havasını değiştirebilirsiniz. Kendinize bir tema belirleyerek süslemeleri o tema ile uyumlu seçebilirsiniz. Böylece sofrada uyum ve doğru kombinasyon yakalamış olur.

Kahvaltı Sofra Düzeni

Sofrada çatal bıçak düzeni sofra konseptine ve öğüne göre farklılık gösterebilir. Farklı konseptlerdeki yemekler için misafirlere lezzetin yanında keyif de sunabilecek sofralar hazırlanmalıdır. Yemeğin içeriğine ve misafirlere göre sunumlar değişkenlik gösterir. Kullanacağınız servis aksesuarları ile sofranızın daha zengin bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Sofra Düzeni Nasıl Olmalı?

Hisar Mercury Oval Mum Isıtıcılı Gold ürününe görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Mutfak konusunda yaptığımız en büyük hatalardan biri, yemekleri hazırlarken saatlerce vakit harcarken sofra düzenine yeterince önem vermemektir. Hazırlanan yemeklerin daha görkemli olması ve tat kadar görsel olarak da doyurucu olabilmesi için kahvaltı sofraları düzeninde çok önemlidir.

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Güne güzel bir başlangıç yapmanın ilk adımıdır. Kahvaltı alışkanlıkları ve adetlere göre farklı kahvaltı bir düzen olsa da sofrada çatal kaşık düzeni standarttır. Kahvaltı sofraları için Hisar marka tuzluk, masa aksesuarları, çay ve kahve setlerini kullanarak kahvaltı sofralarında hem şık hem de iştah kabartan bir sofra kurabilirsiniz. Bu kahvaltı sofra düzeni ile birlikte hem siz hem de misafirleriniz daha fazla keyif alacaktır.

Kahvaltı Sofra Düzeni Kuralları

  • Her sofrada olduğu gibi kahvaltı sofrasında da masa örtüsü seçimi çok önemlidir. Masa örtüsünün ütülenmiş olması karşıdaki bireyin önemsendiğini gösterir.
  • Kahvaltıda sıkça tercih edilen sucuklu veya pastırmalı omlet için ahşap servis tabakları tercih edilebilir.
  • Yulaf veya mısır gevreği gibi yiyeceklerin servisi için geniş ve derin kaseler kullanılmalıdır.
  • Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir.
  • Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır. Ayrıca herkesin ulaşabileceği bir konumda şekerlik koyulmalıdır.
  • Çatalın yanında veya altında peçete yer almalıdır. Sofra düzenine uygun bir peçetelikte kullanılabilir.
  • Peçetenin hemen önünde tuzluk ve baharatlık konulmalıdır.

Bunların yanında desenli tabak ve farklı renklerde bardaklar ile şık bir uyum oluşturulabilir. Canlı çiçekler, renkli peçeteler ve masa örtüsü ile iştah kabartan kahvaltı sofraları kurulabilir.

Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/tavada-yapabileceginiz-10-lezzetli-tarif linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.