750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Sağlıklı Tencere Tava Seçimi Nasıl Yapılmalı?

27-07-2021 15:56
Sağlıklı Tencere Tava Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Sağlıklı tencere tava seçimi, her ne kadar göz ardı ediliyor olsa da çok önemli bir konudur. Pişirme Grubu içerisinde yer alan tencere ve tavalar, farklı malzemelerden üretilmekte ve bu malzemelerin sağlığa etkileri birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bazı durumlarda, ekonomik şekilde satışa sunulan tencere ve tavaların ilgi gördüğü bilinen bir gerçek. Fakat bu ürünlerin bir kısmı, sağlığa olumsuz etkisi bulunan malzemelerden üretiliyor. Bu husus, tencere tava seçiminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Peki ama sağlıklı tencere ve tava seçimini nasıl yapabilirsiniz? Bu konuda dikkat etmeniz gereken hususlar tam olarak nedir?

Hisar Assos Granit 7 Parça Gold Tencere Seti ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Düdüklü Tencereler

Düdüklü tencereler, hayatımızın bir parçası olmaktadır. Pek çok yiyeceğin kısa sürede pişmesini sağlayan ve tencere tava kapsamında yer alan düdüklü tencereler, oldukça kullanışlı bir ürün olduğu için pek çok evde bu kullanılmakta. Dikkatli bir kullanımı zorunlu kılan düdüklü tencere ürünleri, yiyeceklerin normal pişme süresini yarı yarıya indirilebilmektedir. Su ve zamandan oldukça fazla tasarruf edilmesini sağlayan düdüklü tencereler; et, çorba, zeytinyağlı yemekler için ideal bir ürün. Tencere tava kapsamında yer almakta ve özellikle evlenecek olan çiftlerin ilgilerini çekmektedir.

Balık Tavaları

Balığın dahil olduğu yemekler, Türkiye’nin pek çok bölgesinde ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle tencere tava kapsamında yer alan balık tavaları, birçok insanın ilgisini çekiyor. Balık tavalarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Döküm ızgara tavası, büyük balıkların kolaylıkla ızgara yapılmasını sağlıyor.
  • İstavrit ve hamsi gibi küçük balıkları çift taraflı balık tavalarında kızartabilirsiniz.
  • Döküm veya porselen tavalar, buğulama için en ideal olanlarıdır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususlar, tencere tava dahilinde bulunan balık tavalarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri özetliyor. Balık türüne uygun tavalarla lezzetli yemekler yapabilir ve sofranızın şenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Döküm Tencere Tava

Yüksek ısılara dayanıklı olan ve tencere tava grubunda yer alan döküm tencereler, eşit ısı dağılımı sağladıkları için yemek pişirme için ideal ürünlerden bir tanesidir. Birçok tencere modeline göre çok daha sağlıklı olan döküm tencerelerinin bu özelliği, son zamanlarda pek çok kişinin bu ürünlere yönelmesini sağlamıştır.

Et sote, et mühürleme, az yağda tavuk ızgara yapmak için tencere tava grubunda yer alan döküm tencereleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıcaklığı daha iyi bir şekilde korudukları için enerji tasarrufu sağlamakta ve yemeklerin çok daha rahat bir şekilde pişirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu ürünlerin ağır olması dezavantajı dışında genelde avantajlarının fazla olmasından dolayı bu tür tencerelere olan ilginin katlanarak artmasını sağlamaktadır.

Hisar Optima Hekla Multi Granit Siyah 6 Parça Tencere Seti ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Karnıyarık Tenceresi

Bilindiği gibi bazı yemekler için özel tencere tava modelleri bulunuyor. Yemeğin çok daha lezzetli olmasını ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan bu ürünler, birçok özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Karnıyarık için özel tencere mi olur, cümlesini duyar gibiyiz. Gerçekten de karnıyarığın lezzetli olması için çeşitli özelliklere sahip tencere ve tavaların kullanılması oldukça önemli. Geniş ve sığ tencereler, karnıyarık için ideal ürünler olarak biliniyor. Granit tencere seti veya dökümlü tencerelerin, karnıyarık için en ideal ürünler olduğunu söyleyebiliriz.

Çelik Tencere Tava

Çelik tencere tava, uzun yıllardan beri her evde sıklıkla kullanılan tencerelerden bir tanesi. Birçok avantaja sahip olan bu tencereler buzdolabında, içerisinde bulunan yiyecekle birlikte muhafaza ediliyor. Çelik tencerelerin pek çok özelliği bulunmakta olup bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Isıyı uzun süre koruyabilir, bu sayede enerji tasarrufuna destek olur.
  • Sulu yemekler için en ideal tencerelerden bir tanesidir.
  • Bu tencereler hem çabuk aşınmıyor hem oksitlenmiyor.
  • Birçok tencere modeline göre çok daha sağlıklı bir pişirme kabı olarak ön plana çıkmakta.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri, paslanmaz çelik tencere seti ürünlerinin neden tercih edildiğini açıklama konusunda oldukça başarılıdır.

Granit Tencere Tava

Çizilmelere karşı dayanıklı olan granit, aslında bir kaplama çeşididir. Teflon gibi düşünülebilecek olan granit tencere tava, birçok evde sıklıkla kullanılan ürünler olarak bilinmektedir. Ne yazık ki saklama kabı olarak kullanılamayan granit tencere ve tavalar, yemek yaparken birçok hususa dikkat edilmesini de zorunlu kılmaktadır. Örneğin sivri uçlu ya da metal ürünler, tencerenin çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle yemek yaparken silikon ürünlerin kullanılması bir hayli önemlidir. Teflon ürünlere göre ısıyı eşit bir şekilde dağıtma konusunda çok daha başarılı olan granit tencere tava, yapışmaz özelliği sayesinde pilavların kolaylıkla yapılmasını sağlıyor.

Teflon Tencere ve Tavalar

Kolay temizlenebilir olmaları nedeniyle sıklıkla kullanılan teflon tencere ve tavalar, aynı zamanda yapışmaz özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte teflon ürünlerin alternatifleri üretildiği için bu ürünlerin geri planda kaldığını söylemek olanaklı. Teflon tencere tava kapsamında yer alan özelliklerden bazıları, genel olarak şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Az yağlı ya da yağsız gıdaları teflon tencerelerde rahatlıkla pişirebilirsiniz.
  • Elde kolaylıkla temizlenen teflon tencereler makinede temizlenmesi tavsiye edilmiyor.
  • Teflon tavalarda yumurta yapılabiliyor çünkü bu tavalar da yemekler kolay kolay yapışmıyor.
  • Metal ve sivri ürünler, teflon ürünleri çizebilmekte. Bu nedenle silikon araçların kullanılması tavsiye ediliyor.
  • Çok yüksek ısılara karşı çok dayanıklı olmayan teflon tencere ve tavaların yüksek ısıda zararlı alaşımları ortaya çıkardığı bilinmekte.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri teflon tencere ve tavalar kapsamında yer almaktadır.

Bakır Tencere ve Tavalar

Bakımı noktasında dikkat edilmesi gereken bakır tencere tava, lezzetli yiyeceklerin yapılmasını sağlıyor. Bakır ürünlerin belirli aralıklarla kalaylanması gerekmekte olup bu husus çok önemli. Düzenli şekilde kalaylanmayan bakır ürünlerdeki alaşımların gıdaya geçmesi mümkün. Pişirilen gıdaların farklı bir tencereye alınması gerekiyor. Yani gıdaların bakır tencere tava içerisinde çok fazla kalmaması, sağlık açısından zorunlu bir durum. Bilindiği üzere bakır tencereler, ısıyı çok hızlı bir şekilde iletmektedir. Öte yandan çabuk soğuduklarını da ifade etmek önemli.

Cam Tencere Tava

Cam tencere tava, birçok insanın ilgisini çeken ürün gruplarından bir diğeri olarak ön plana çıkar. Cam içerisinde yemek pişirmenin çok zevkli olması, cam tencere ve tavalara olan ilginin sebebini açıklıyor. Bu ürünler, pişirmenin yanı sıra saklama kabı olarak da kullanılabiliyor. Cam pişirme kaplarının özellikleri, genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilmekte:

  • Çorba, basit sulu yemekler olmak üzere birçok yemek cam tencerelerde yapılmakla birlikte bu ürünlerin yapışmaya oldukça fazla müsait olduğu biliniyor.
  • Asit ve alkaliden etkilenmediği için cam tencere tava en sağlıklı pişirme kapları bünyesinde yer alıyor.
  • Aniden yüksek sıcaklık veya soğukluğa maruz bırakmamak tavsiye ediliyor.

Bu hususların her biri cam tencere ve tavaların özellikleri olarak ön plana çıkmaktadır. Hisar, sahip olduğu granit tencere seti, paslanmaz çelik tencere tava seti ve çelik tencerelerle kullanıcılara rahat yemek pişirme ve lezzetli tatlar oluşturma imkanı sunuyor. Tencere tava kapsamında yer alan ürünlerin her biri, nitelikli yapılarıyla dikkatleri üzerine çekmekte ve sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda satışa sunulan ürünler, sağlıklı tencere ve tava dahilinde yer almakta ve özellikle yeni evlenecek çiftlerin ilgisine mazhar olmaktadır.

Bir önceki yazımıza link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/misafirlerinize-yapabileceginiz-5-pratik-yemek-tarifleri

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.