750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Özel Davetlerde Yapabileceğiniz Meze Tarifleri

18-10-2021 12:01
Özel Davetlerde Yapabileceğiniz Meze Tarifleri

Özel davetlerin vazgeçilmezi mezeler, masaya lezzet katan tatlardan biridir. Mezeler pratik ve oldukça kısa sürede hazırlanan porsiyonu küçük ama yoğun tadıyla her zaman tercih eden tatlardır. Bu yazıda sofranıza farklı tat katacak leziz ve pratik meze tarifleri hazırladık. Keyifli okumalar!

Avokado Ezmesi Tarifi 

Meze tariflerinin ilki, son zamanlarda sıklıkla tüketilen ve besin değeri yüksek avokado ile hazırlanıyor. Avokado, faydalı doymamış yağ ve bol miktarda E vitamini içerir, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Malzemeler: 2 adet olgunlaşmış avokado, 1 adet limon ,1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, isteğe göre sarımsak kullanabilirsiniz. Tarife uyum sağlayacağını düşündüğünüz baharatları da ekleyebilirsiniz.

Olgunlaşmış avokadoları yıkayın ve bıçakla enlemesine kesin. Ortasındaki çekirdeği çıkarın. Avokado yeterince olgunlaşmışsa çekirdek kolayca çıkacaktır. Kabuklarından sıyırıp ayırın ve rondodan geçirin. Püre haline gelen avokadonun içine limon suyu, pul biber, kekik, karabiber, tuz ekleyerek güzelce karıştıralım. İsterseniz sarımsak ve zeytinyağı da ekleyebilirsiniz, sarımsağın oldukça yaklaştığını belirtelim. Ardından servise hazır, afiyet olsun!

Humus Tarifi

Zeytinyağı, tahin, limon suyu ve haşlanmış nohut ile hazırlanan en güzel mezelerin başında gelen humus davet sofralarından eksik edilmez. Humus için farklı meze tarifleri bulabilirsiniz. Pancarlı, pastırmalı gibi tarifler de tercih ediliyor. Humus, kimyon ve sarımsakla çeşnilenir.

Nohutları ovalayarak kabuklarını ayırabilirsiniz. Malzemeler: 2 su bardağı nohut,1 tatlı kaşığı karbonat, yarım su bardağı tahin, yarım çay bardağı zeytinyağı,2 diş sarımsak, 2 adet limon, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1,5 çay kaşığı tuz. Üzeri için: 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nohut ile servis edebilirsiniz.

Bir gece önceden önceden suda beklettiğiniz nohutları süzdükten sonra nohutları düdüklü tencerede haşlayın. Hisar düdüklü tencere kolay kullanımı ile mutfak işlerini kolaylaştırır. Haşlanmış nohutların kabuklarını ayıklamak humusun kıvamını arttıracaktır. Kullanılan nohut cinsine göre pişirme süresi değişebilir. Krema kıvamı elde etmek istiyorsanız nohudun kabuklarını soymanız gerekiyor. Rondodan geçirerek krema kıvamı verebilirsiniz.

Eğer rondo ile zorlanırsanız, kıvama göre zeytinyağı, su veya tahin ilave ederek istediğiniz kıvama ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Tahin, kimyon, tuz sarımsak ve limon suyunu ekleyin. Bütün malzemeleri rondodan geçirdikten sonra servis tabağına alın. Üzerini birkaç nohut ve pul biber veya zeytinyağı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Özel Davetlerde Yapabileceğiniz Meze Tarifleri

 

Girit Ezmesi Tarifi

Girit ezmesinin özelliği iki çeşit peynirin kullanılması peynirlerin lezzeti cevizle birleştiğinde enfes bir lezzet ortaya çıkıyor. Meze tarifleri arasında pek bilinmeyen fakat oldukça lezzetli bir meze olan Girit ezmesine damak zevkinize göre fıstık, badem veya diğer kuru yemişlerden ekleyebilirsiniz. Döverek kullanırsanız kuru yemişlerin kendi yağı da ezmeye ayrı bir lezzet katacaktır. Tarifin farklı kuru yemişlerle yapıldığını görebilirsiniz. Bu tarif ceviz ağırlıklı olacak.

Malzemeler: 150 gram ezine peyniri, 70 gram lor peyniri, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı ceviz , 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuz. Lor peyniri ve ezine peynirini bir kaba alın ve ezin. Cevizleri ve sarımsakları dövün ve peynirlerin üstüne ekleyin. Baharatları ve zeytinyağını da koyduktan sonra karıştırın ve servis tabağına alın. Üstüne zeytinyağı gezdirdikten sonra servise hazır. Afiyet olsun!

Acılı Ezme Tarifi

Mezelerin olmazsa olmazı acılı ezme her özel davet sofrasında bulunur. Meze tarifleri içerisinde malzeme çeşidi fazla olan bir mezedir ve yoğun tadı damağınızda kalır.

Malzemeler: 4 adet irice doğranmış sivri biber, yarım kuru soğan, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 1 çorba kaşığı biber salçası, yarım demet taze nane, yarım demet maydanoz, 3 dal taze soğan, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı dolusu toz sumak, 1 çay kaşığı tuz 1 adet limon suyu ve dilediğiniz kadar zeytinyağı.

Malzemelerin tamamını rondo ile çekin ardından tuz, limon suyu, zeytinyağını kendi damak zevkinize göre ekleyin ve karıştırın. İsteğe bağlı toz ceviz de ekleyebilirsiniz.

Patlıcanlı Yer Fıstıklı Meze

Patlıcan birçok ana yemekte kullanıldığı gibi mezelerde de kullanılıyor. Özel günlere, uzun sohbetlere eşlik eden mezeler sofraların olmazsa olmazı. Meze tarifleri arasında en çok kullanılan malzemelerden biri olan patlıcan ise kullanıldığı yemeğe tat katan bir lezzete sahip.

Patlıcanlı yer fıstıklı meze tarifi için gerekli olan malzemeler: 5 adet orta boy patlıcan , 2 adet kırmızı biber, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı iri çekilmiş yer fıstığı, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu ve zeytinyağı, yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı sirke ve tercihe göre tuz.

Alıştığımız meze tariflerinden farklı ve oldukça lezzetli bir meze olan patlıcanlı yer fıstıklı meze için önce patlıcanlar közlenir. İsterseniz hazır közlenmiş patlıcan da satın alabilirsiniz. Patlıcanlar közlendikten sonra küp küp doğranır. Ardından biberler de közlenip doğranır.

Maydanoz, dereotu ve sarımsak doğrandıktan sonra yer fıstıklarını ekleyin. İsterseniz patlıcan salatası şeklinde isterseniz bütün malzemeleri rondodan geçirerek ezme olarak servis edebilirsiniz. Daha yumuşak krema kıvamı için püre haline getirmek de yakışacaktır. Afiyet olsun!

Deniz Börülcesi

Ege’de sıklıkla tüketilen deniz börülcesi protein, birçok vitamin ve mineral içerir. Hatta bazı hastalıklara da iyi gelir sindirime yardımcı olur. Meze tarifleri genelde salata veya ezme tercih edilebilir fakat deniz börülcesi ıspanakgiller familyasından oldukça sağlıklı bir bitki türüdür. Bazı püf noktaları dikkate alıp pişirirseniz oldukça güzel bir tat ortaya çıkar. Hemen başlayalım! Deniz börülcesi için malzemeler: 1 bağ deniz börülcesi, 4 diş sarımsak, 1 adet limon ve zeytinyağı.

Genelde haşlanarak pişirilen deniz börülcesi. Derin bir tencereye yarım paket kabartma tozu ekleyin. Deniz börülcesi zaten tuzlu bir bitki olduğu için tuz eklemenize gerek kalmıyor. Deniz börülcesini Hisar pişirme grubu ile kolayca haşlayıp servise hazırlayabilirsiniz. Haşlandıktan sonra hemen buz dolu bir kaba veya soğuk suya alınmalıdır bu diri kalmasını ve yeşil renginin korumasını sağlar. Kolayca ayıklanması için uzun saplı olan deniz börülcesini tercih etmelisiniz. Yeşil kısmı yumuşamışsa pişmiş demektir. Haşlandıktan sonra kök kısmından yukarı çekerek ayıklayın. Karabiber, limon suyu, sirke, sarımsak ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

 

Fındıklı Pancar Ezmesi

Görüntüsüyle masanızı renklendirecek enfes tadıyla herkesi kendine hayran bırakan meze tariflerinden biri olan fındıklı pancar ezmesi, vitamin ve mineral içeren pancara enfes bir tat veriyor. Malzemeler: 3 adet küçük boy pancar, 1 adet taze patates, 3 diş sarımsak, isteğe bağlı tuz 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 kase kıyılmış taze soğan, 1 tatlı kaşığı taneli hardal, yarım taze nar, 2 çorba kaşığı toz fındık.

Pancar ve patatesi yıkayın ardından soyup doğrayın. Sebzeleri geniş bir tencereye alın. Sarımsakları tencereye ekleyin ve tuzunu serpin. Ardından üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin ve sıcak su ekleyin sebzeler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.. Narların üzerine taze soğanı ekleyin ve karıştırın.

Pişen sebzeleri rondodan geçirin ve toz fındığı ekleyip karıştırın. Hardalı ekleyin ve karıştırın. Mezeniz servise hazır, servis tabağına alın ve narlı salatayı üzerine ekleyin. Kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağını üzerinde gezdirin, ılık servis edin.

Bu yazımızda sizlere özel davetlerde yapabileceğiniz meze tarifleri hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/gelin-ceyizinde-neler-olmali linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.