750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Gelin Çeyizinde Neler Olmalı?

15-10-2021 10:51
Gelin Çeyizinde Neler Olmalı?

Çeyiz, evlenecek çiftler için yeni bir evin gerektirdiği bütün ihtiyaçları içerir. Mutfak çeyiz listesi ise aslında mutfağa ait olan her şeydir. Pişirme ürünlerinden saklama kaplarına, bardaklardan yemek takımlarına kadar tüm mutfak eşyaları çeyiz alışveriş listesinde yer almaktadır. Düğününüz için en güzelini planlarken sizlere bu yazıda gelin çeyizinde neler olmalı sorusunun yanıtını alacaksınız.

Alışverişe çıkmadan önce iyi bir çeyiz gereçleri listesine ihtiyacınız olacak. Hayatınızı birleştirirken, aileleri birleştiren düğünler herkese neşe verir. Ancak her şeyin en güzel ve eksiksiz şekilde olması için aynı zamanda dikkat isteyen bir değişimdir. Pek çok detayı tamamlamaya, pürüzleri gidermeye çalıştığınız bu düğün için hazırlık döneminde çeyiz hazırlamak önemli bir gelenektir.

Ülkemizde büyüklerimizden ve çevremizden de gördüğümüz gibi çok yaygın olan gelin çeyizi geleneği bulunuyor. Yeni bir hayatın başlangıcında ihtiyacınız olacak her şeyi içeriyor. Eski geleneklere göre, düğün gibi kutlamaları damat öder, ev eşyalarının hazırlanması da gelin ve ailesiyle ilgilenir. Bu size "dişi kuş yuva yapar” sözünü hatırlatabilir. Elbette bu geleneklere göre bir maliyet dağılımı yapmanıza gerek yok. Dilerseniz çeyiz yaparken kendi durumunuza göre bir dağılım yapabilirsiniz.

Müstakbel eşinizle birlikte yaptığınız evlilik planı ile maliyet paylaşımını nasıl yaparsanız yapın yeni bir hayata başlarken evinize neler almanız gerektiğini iyi bir liste haline getirmelisiniz. Gelin çeyizinde neler olmalı, çeyizinizde bulunması gereken parçalar nelerdir sorularınız için size bir liste hazırladık. Keyifli okumalar!

Neden Çeyiz Hazırlanır?

Eskiden çeyiz, evlenecek kadının evine yapacağı bir katkı olarak nitelendirilirdi. Günümüzden farklı olarak el emeği ürünlerin sayısı oldukça fazlaydı. Ancak günümüzde bu kavram giderek geçerliliğini yitirmiş ve birçok çift ortak ev eşyası almaya başlamıştır. Ayrıca modern gelinler, eski geleneklere göre çeyizde bulunması gereken dantel, takım elbise gibi pek çok eşyayı artık kullanılmamaktadır. Bu nedenle gelinler artık kullanacakları eşyaları almayı tercih ederler. Bu geleneklere göre kız tarafı mutfak, yatak odası, ve banyodan sorumludur. Bunlara beyaz eşya, halı ve perde dahildir.

Evinizi geleneklere göre yerleştirmek istiyorsanız ve bunun için gelin çeyizinde neler olmalı diye düşünüyorsanız bu yazının size epey yol göstereceğini düşünüyoruz. Partnerinizle ortak noktalarınız olsun istiyorsanız bu listeyi partnerinizle de paylaşabilirsiniz evinizde uyum yakalamanızı sağlayacaktır. Ayrıca evlilik öncesi her şeyi alacağınız gibi bir kaide olmadığını da hatırlatmak isteriz.

Evlendikten sonra da ihtiyaçlarınıza göre bunlardan bazılarını alabilirsiniz. Bu noktada en çok ihtiyacınız olan eşyaları belirlemeniz önemlidir. Bir liste çıkarmak size zaman kazandırır. Genel olarak telaşın içerisinde bulunduğunuz bu dönemde planlı ilerlemek eksikleri hızlıca tamamlamanızı sağlar. Bu yüzden eksikleri bilmek önemlidir, listenizi sürekli güncellemeyi unutmayın!

Her Gün Kullanacağınız Tencere Takımları Sofralık Çeyiz Ürünleri

Çeyiz listenize eklemeniz gereken ürünler arasında pişirme ürünlerinin önemli bir yeri var. Düdüklü tencere, pilav tenceresi, sahan takımı gibi yardımcı mutfak ürünleri çeyiz tencere seti içerisinde yer almakta olup aynı zamanda ayrı olarakta satılmaktadır. Hisar’da ihtiyacınız olan çelik, teflon, granit malzemeden yapılmış setler bulabilirsiniz. Diğer pişirme ürünleri de evlenirken alınacaklar listesinde bulunuyor; çeyiz takımı, çaydanlık, güveç tabağı, cezve takımı, kek kalıbı gibi malzemeleri de eklemenizde fayda var.

gelin-ceyizinde-neler-olmali

Hisar Milano 8 Parça Çelik Tencere Seti Kırmızı ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sofra takımları için çeyiz ürünleri arasında yemek takımı, bardak, sürahi, çatal bıçak takımı, kahvaltı takımı gibi pek çok eşyadan da gelin çeyizinde neler olmalı için söz edebiliriz. Örneğin, yemek takımı ve çeyiz takımı: Klasik bir çeyizlik yemek takımı içerisinde çorba kaseleri, çukur ve düz yemek tabakları, kek tabakları, çorba tenceresi, tuzluk ve biberlik seti bulunmaktadır ve onları seçerken, hem ne kadar yer kaplayacaklarını hem de ne kadar ihtiyaç duyulacağını düşünmelisiniz. 6, 12 veya 24 kişilik yemek takımları ve farklı içeriklerdeki çeyiz takımı alternatiflerinden size uygun olanı seçebilirsiniz. 

Kahvaltı ve Bardak Takımları

Genellikle kahvaltı takımları; servis tabakları, kahvaltılık ve reçel kaseleri, kayık tabakları, şekerlik, tuzluk ve biberlik, kürdan ve sürahiden oluşmaktadır. Bazı takımlar ayrıca çaydanlık, çay fincanı ve kaşık gibi çay takımlarını da içerir.

Çatal Bıçak Takımları: Bu takımlar 6, 12, 24 kişilik gibi farklı seçeneklere sahip olan ve içerikleri genellikle yemek ve tatlıya yönelik olan çatal bıçak takımları ve çay kaşıklarıdır. 

Çeyizlik Bardak Takımları: Bu takımlar kullanım amacına göre çeşitlilik göstermektedir. Çeyizlik su takımı bardakları ve cam çay bardakları ile kahve ve çay bardakları genellikle çeyiz için alınan takımlardır.

Yardımcı Mutfak Gereçleri: Sofra takımları ve yardımcı mutfak eşyaları çeyiz takasının en detaylı parçası olabilir. Ekmek sepeti, peçetelik, baharat takımları, kavanozlar, kek kalıpları, borcamlar, saklama kapları, kaseler, sürahiler, servis tepsilerine kadar pek çok sofra eşyasına mutfak çeyizinde yer vermelisiniz. Hisar çeyiz çatal kaşık bıçak seti ürünlerini listenize ekleyebilirsiniz. Farklı modellerden oluşan Hisar çatal kaşık bıçak setleri her ihtiyaca göre setler bulunuyor. 

gelin-ceyizinde-neler-olmali

Hisar Fethiye 24 Parça Çelik Yemek Çatal Kaşık Bıçak Seti ürünümüze görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gelin çeyizinde neler olmalı sorusuna açıklık getiriyoruz. Sofralık tekstil ürünleri yemek masanızın olmazsa olmazları arasındadır. Masa örtüleri, kumaş peçeteler gibi tekstil ürünlerinin de çeyizde mutfak için alınması gerekenler arasında olduğunu da ekleyelim.

İhtiyacınız olabilecek temel gereçler arasında gelin çeyizinde neler olmalı dendiğinde başka aklımıza gelen konu olan mutfak mobilyaları yer almaktadır. Eğer mutfakta yeterli alanınız varsa bir masa takımı satın alabilirsiniz. İçeriği farklı olan birçok düğün dekorasyon mobilyaları ürün seçenekleri arasında yer almaktadır. Bu paketlerde yer alan çeyizlik mutfak takımlarından masa ve ara takımları tercih edebileceğiniz gibi köşe mutfak takımlarına da göz atabilirsiniz.

Mutfak Aksesuarları

Mutfak evin en önemli yaşam alanlarından biridir. Peki, mutfakta bulundurmamız gerekenler nelerdir? Mutfağınız için gelin çeyizinde neler olmalıdır? Mutfak halısı, perde ve avize ihtiyacınız olabilecek temel mutfak gereçleridir. Mutfak çeyiz setine her zaman ihtiyacınız olacak sabunluk ve sünger setini de eklemeyi unutmamakta fayda var. Deterjanı için de ayrı bir ürün satın alabilirsiniz. Mutfakta çeşitli düzenleyici ürünler de size yardımcı olabilir. Dolap içi düzenleyici ürünler yerden ve zamandan tasarruf sağlar. Tencere tava düzenleyici ürünler, deterjan ve temizlik ürünleri düzenleyicileri mutfakta büyük kolaylık sağlıyor.

Çeyiz için alınması gerekenler arasında çeyiz setinin küçük ev aletleri, gelin çeyizinde neler olmalı denilince akla gelen ilk şeylerden olduğunu söyleyebiliriz; genellikle mutfak robotu, blender seti, çay makinesi gibi elektrikli mutfak ürünlerinin yanı sıra elektrikli süpürge, ütü ve saç kurutma makinesi gibi gereçleri de listenize eklemeniz gerekiyor.

Özellikle elektrikli küçük ev aletleri, mutfaktaki işinizi daha rahat ve hızlı yapabilmeniz için çeyiz paketinin olmazsa olmazlarındandır. Ancak bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre çamaşır kurutma makinesi, mikrodalga fırın, şarjlı el süpürgesi gibi elektronik ev eşyalarını da ihtiyaç listesine dahil edebilirsiniz.

Ekipman olarak gelin çeyizinde neler olmalı sorusu için, aslında her biri farklı bir işleve sahip olan ve hiçbiri birbirinin yerini tamamen almayan ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Evlerde genel olarak zevkinize ve yaşam tarzınıza göre değişebilmektedir. Evin kalbi olduğuna inanılan mutfağınızı tasarlarken birçok detaya dikkat etmelisiniz.

Gelin çeyizinde neler olmalı? Tabii ki temel ürünleri satın almanız yeterli olacaktır, çünkü her parçayı aynı anda alamayacaksınız ve ihtiyacınıza göre farklı ürünlere sahip olabilirsiniz. Mutfakta vakit geçirmeyi seviyorsanız ürünleri sürekli kullanacaksınız ve mutfakta vakit geçirdikçe eksiklerin farkına varacaksınız. Bu yüzden ufak tefek ihtiyaçlar yerine onsuz yapamayacağınız ürünleri çeyize eklemenizde fayda var. 

Bu yazımızda sizlere gelin çeyizinde neler olmalı sorusuna yanıt verdik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/titanyum-kaplama-tencereler-saglikli-mi linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.