750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

İtalyan Usulü Makarna Nasıl Yapılır?

24-01-2022 15:17
İtalyan Usulü Makarna Nasıl Yapılır?

Yemek yemek günde birkaç kez tekrarlanan bir eylem olduğundan hazırlık aşamaları bazen yorucu ve zahmetli olabilir. Hisar markasının pişirme grubu ürünleriyle yemek pişirmek kolay bir hal alabilir. Hızlıca hazırlanan yemekler yoğun ilerleyen günlerin kurtarıcısıdır. Makarna ve çeşitleri hızlı hazırlandığı için sık tercih edilen yemeklerdendir. Ayrıca, İtalyan kültürüyle harmanlanan makarna yapım şekilleri ve makarna soslarıyla harika bir ana yemek alternatifi olabilir. Makarnanın çıkış noktası olan İtalya kültürü, birçok püf noktasıyla makarnaya lezzet katan ögeler ekler. Kendine has soslarıyla ve baş döndüren kokusuyla İtalyan usulü makarna nasıl yapılır?

Spagetti Carbonara Makarna Nasıl Yapılır?

İtalyan makarnalarının pek çok çeşidi bulunur. Bu tarif için gerekli olan malzemeler:

-Bir paket spagetti,

-150 gram dana bacon,

-Üç yumurta,

-Bir yumurtanın sarısı,

-150 gram parmesan

-İri taneli çekilmiş karabiber.

Tüm malzemeleri temin ettikten sonra yapım aşamalarına geçebilirsiniz. Spagetti Carbonara makarna nasıl yapılır? Hisar markasının derin granit tavalarından mutfağınıza uygun olanı seçtikten sonra zeytinyağı ile birlikte dana bacon kızartmalısınız. Kızartılan eti kenara almalısınız. Karıştırma kasesi içinde üç yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını birbirine geçene kadar karıştırmalısınız. İmkan dahilindeyse bıldırcın yumurtası kullanmanız tavsiye edilir. Karıştırdığınız yumurtanın içerisine rendelenmiş parmesan eklemelisiniz.

Spagettiyi bol suda haşlamalı ve süzmelisiniz. Haşlama suyunun bir kısmını saklamalısınız. Bir sos tavasından yardım alarak makarna, dana bacon ve yumurta karışımını hafif ateşte pişirmelisiniz. Sos bütün makarnaya yayıldıktan sonra tuz ve haşlama suyunu eklemeli ve tekrardan birkaç dakika pişirmelisiniz. Sos, kremamsı bir yapıda olmalıdır. Sosun bu yapıyı kaybetmemesi için yemeğin ocakta geçirdiği süre kontrollü olmalıdır.

Spagetti Carbonara makarnasının püf noktası yumurtaların makarna sıcağıyla pişmesidir. Son olarak Hisar markasının sofra grubu ürünlerinden karabiber öğütücü yardımıyla makarnaya karabiber ekleyebilir, üstünü parmasenla süsleyebilirsiniz. Peki, kıvamında ve lezzetli makarna yapmanın püf noktaları nelerdir?

Püf Noktalarıyla Makarna Nasıl Yapılır?

Her yemeğin pişirme süresi ve kendine has pişirme detayları bulunur. Yapılan yemek, bu çerçeveye uygun olduğu ölçüde lezzetli olur. Sıkışık anların kurtarıcısı ve çeşitlendirmeye fazlasıyla uygun olan makarnanın da kendine has püf noktaları vardır. Peki, lezzetli makarna nasıl yapılır?

İlk olarak makarnanın haşlama suyuna kesinlikle yağ koymamalısınız. Koyduğunuz takdirde yağ öbekler halinde su yüzeyinde birikme yapar. Ayrıca, suya yağ eklemenin makarnayı yapıştırmayı önlediği de yalnızca bir rivayetten ibarettir. Bu durumun yanı sıra suya yağ eklendiğinde pişirme sonrası eklenen sos makarnaya yapışmaz.

Makarnanın birbirine yapışmaması ve topak haline gelmemesi için bol suda haşlamak gerekir. Su sayesinde nişasta dağılır. Ölçü olarak 100 gram makarnaya karşılık 1 litre su kullanabilirsiniz. Hisar markasının farklı derinliklerdeki tencerelerini kullanarak kıvamında makarna yapabilirsiniz. Eğer makarnayı dişe gelecek kıvamda yemeyi tercih ediyorsanız suyu iyice kaynattıktan sonra makarnayı eklemelisiniz. Makarna su ile ne kadar az temas ederse o kadar iyi bir yemek yapabilirsiniz. Ek olarak, kaynamış su makarnanın içerisindeki nişastayı daha kolay sindirilebilir bir yapıya sokar.

Makarna yaparken tuzu sonradan eklemelisiniz. Soğuk suya tuz eklediğinizde suyun kaynama noktası yükselir. Kaynar suya tuz eklerseniz suyun sıcaklığının artmasına yardımcı olur. Makarna pişirirken ocağın altını kısmamalısınız. Böylece suyu kaynama noktasında tutabilirsiniz. Makarnanın daha hızlı pişmesine olanak sağlarken dişe gelecek dirilikte makarna elde edebilirsiniz. Tencerenin altını kıstığınızda makarnanın hamurlaşması muhtemeldir.

İtalyan Usulü Makarna Nasıl Yapılır?
Hisar Taurus 3 Parça Granit Döküm Tencere Tava Seti Kırmızı üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bolonez Soslu Spagetti Makarna Nasıl Yapılır?

İtalyan kültürü makarnanın farklı hallerini deneyimlemeyi seven bir yapıdadır. Türk kültürüne dahil olan farklı tatlar zaman içerisinde damak zevkinin getirdiği alışkanlıklarla popülerleşir. Bolonez soslu spagetti de bunlardan bir tanesidir. Yemeklerle birlikte et yeme alışkanlığı sebebiyle birçok restoran ve kafenin menülerinde yerini alır. Peki, bolonez soslu spagetti makarna nasıl yapılır? Bu tarif için gerekli malzemeler:

-Bir paket spagetti,

-İki adet orta boy soğan, doğranmış şekilde,

-İki adet havuç,

-Üç parça kereviz sapı, doğranmış şekilde,

-Bir diş sarımsak,

-Bir kilo domates,

-Yarım kilo dana kıyma,

-İki yemek kaşığı domates püresi,

-100 gram parmesan peyniri,

-Dört yaprak maydanoz,

-Bir defne yaprağı,

-Üç yemek kaşığı zeytinyağı,

-Bir tutam muskat,

-30 gram tereyağı,

-Karabiber ve tuz.

İlk olarak derin ve kapaksız bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtmalısınız. Yağ ısındıktan sonra soğan, havuç, kereviz sapları ve sarımsağı eklemelisiniz. Yavaş bir tempo tutturarak altı dakika pişirmelisiniz. Sebze karışımına dana kıymayı ekleyerek on dakika daha pişirmelisiniz. Domatesleri doğramalısınız. Doğradığınız domatesleri, domates püresi, maydanoz, defne yaprağını da tavaya eklemelisiniz. Üzerine damak zevkinize göre tuz dökmelisiniz.

Muskat ve karabiberi ekleyerek sos fokurdayana kadar kaynatmalısınız. Sos kalınlaşmalı ve kremamsı bir kıvam almalıdır. Son olarak sosa parmesan peynirini ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Tüm bu işlemleri sürdürürken derin bir tencere yardımıyla spagettiyi bol suda haşlamalısınız. Haşladığınız makarnayı süzdükten sonra hemen sosla karıştırmalısınız. Bolonez sos koyu bir sos olduğundan ekstra pişirme yapmamalısınız. Sıcak servis etmelisiniz.

Öncesinde mercimek çorbası ikram edebilirsiniz. Makarnanın yanına bol yeşillikli çoban salata ekleyebilirsiniz. Sofrayı çeşitli mezelerle zenginleştirebilirsiniz. Patlıcan ve biber kızartmasını yoğurtla süsleyerek servis edebilirsiniz. Tatlı tercihinizi mideyi yormayacak hafif ve şerbetsiz tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Hisar markasının şık servis aksesuarlarıyla masanızı süsleyebilirsiniz.

İtalyan Usulü Makarna Nasıl Yapılır?
Hisar Lale 3 Parça Maşa Seti üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Makarna Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Detaylar

Uzun makarnaları ve özelinde spagettiyi kırmamalısınız. Makarnanın boyu, yeme kolaylığı sağlaması açısından oldukça önemlidir. Spagettiyi çatala sardığınızda sosu daha rahat alabilmeniz için de makarnanın uzun olması gerekir. Spagettileri kırmadan tencereye yerleştirmeli, ardından yavaşça bastırarak tamamının suya girdiğinden emin olmalısınız.

Makarnanın kıvamını test ederken farklı yollar aramamalı, tadına bakarak karar vermelisiniz. Makarnayı ısırdığınızda çıtırdamaması ve bir miktar diri olması gerekir. Ortasında ufak bir soluk kısım olmalıdır. Bu kısma İtalyanca punto verde adı verilir. Yeşil nokta olarak çevrilen bu kısım kaybolmuşsa makarna dişe gelen dirilik yani al dente kıvamında değildir.

Makarnayı süzme işleminden sonra yıkamamalısınız. Ancak haşlama suyunu sosa eklemek için ayırabilirsiniz. Ayıracağınız miktara seçtiğiniz sosa göre karar vermelisiniz. Makarnayı yıkarsanız nişastasını kaybeder ve sosla özdeşleşmez. Bu durumun yanı sıra soğuk su makarnanın pişme işlemini sekteye uğratır. Peki, soslu makarna nasıl yapılır?

Sosunuz mutlaka makarnanın pişmesinden önce hazır olmalıdır. Makarnayı süzdükten hemen sonra sosun içine koymalısınız. Ardından sos ve makarnayı karıştırarak birkaç dakika daha pişirmelisiniz. Sos çok koyu bir kıvamdaysa inceltmek için haşlama suyu kullanabilirsiniz. Normal su yerine haşlama suyu kullanmanız sosu zenginleştirir.

Bir başka önemli detay ise makarnanın bekletmeden servis edilmesidir. Makarnanın en lezzetli hali taze ve sıcak halidir. Yemeği daha keyifli hale getirmek için üzerine parmesan ve pecorino romano peynirleri rendeleyebilirsiniz. Kıyılmış maydanozla da süsleyebilirsiniz. Soslu makarna bir ana yemek çeşididir. Balık ya da etle servis etmek doğru bir seçim olmayabilir. Et ya da balık daha sonra sebze ve salatayla servis edilebilir.

Önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/sofranizi-daha-sik-gosterecek-pecete-katlama-teknikleri linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.