750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Sofranızı Daha Şık Gösterecek Peçete Katlama Teknikleri

19-01-2022 11:50
Sofranızı Daha Şık Gösterecek Peçete Katlama Teknikleri

Düzenli olarak tekrar edilen eylemlerin başında yemek yemek gelir. Temel amacı bir ihtiyaca hizmet etmek olsa da kültürel ögeler, teknolojik ürünler ve çeşitli tasarım seçenekleri ile birlikte yemek yemek bir modaya dönüşür.

Sofraya eklenen farklı tasarıma sahip ürünler yemek yemeyi keyifli hale getirir. Hazırlandığınız ister aile içinde bir yemek isterse kalabalık bir davet olsun şık ve özenli bir sunum beğeni toplayacaktır.

Kaliteli materyal yapısı ve dayanıklı ürünleriyle mutfak sektöründe belirgin bir yere sahip olan Hisar markası yemeğin hazırlanmasından sunumuna kadar size eşlik eder. Pişirme grubunda bulunan çeşitli tencere ve tava seçenekleriyle yemeği istediğiniz kıvamda pişirebilir, sofra grubunda bulunan şık sunum ürünleriyle servis edebilirsiniz.

Bir sofrayı süslemenin pek çok alternatifi bulunur. Hazırladığınız yemeğe, konuklarla olan iletişiminize ve oluşturmak istediğiniz görsel düzene göre farklı süsleme tekniklerinden faydalanabilirsiniz.

Tüm sofralarda mutlaka bulunması gereken peçetelerden başlayarak sofranızı dizayn edebilirsiniz. Çeşitli formlara kolayca sokabileceğiniz peçete ile masanızı daha şık bir hale getirebilirsiniz. Peçete katlama şekillerini öğrenirken ilk etapta bilmeniz gereken peçete çeşitleridir. Peçetenin çeşidi ortaya çıkarabileceğiniz şekil için de bir rehber niteliğindedir. Peki, peçete çeşitleri nelerdir?

Peçete Çeşitleri Nelerdir?

Peçete katlama şekilleri kullandığınız peçetenin materyaline göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple farklı şekiller için farklı dokuda peçeteler kullanmak gereklidir. İpek ya da saten materyal içeriği olan peçeteler yumuşak dokudadır. Masaya özenli ve lüks bir hava katar. Gösterişlidir.

Ancak saten ya da ipek peçete ile bir form yakalamak kolay olmayabilir. Oluşturulan kıvrımlar zamanla kumaşın kendi şekline dönebilir. Bu peçeteleri katlamak zorlayıcı olabilir. Klasik bir görünüm isterseniz ortadan ikiye katlayarak çatal ve bıçakların altına yerleştirebilirsiniz. Örgü ya da dokulu yapıdaki peçeteler şık bir görünüm sunar.

Fakat bu peçetelere sert kıvrım vermek kolay değildir. Bu peçeteleri sararak kullanabilirsiniz. Yuvarlak bir çiçek formuna getirebilir ya da supla ile birlikte kullanabilirsiniz.

Dilerseniz Hisar markasının peçetelikleriyle küçük sofralar için tercih edebilirsiniz.

sofranızı daha şık gösterecek peçete katlama tekniklericek


Kalabalık sofralar için birden fazla peçeteliğe ihtiyaç duyabilirsiniz.

-Dayanıklı ve sert bir kumaş türü olan tafta hafif bir kumaştır. Tafta kumaş ile yapılan peçeteler zarif bir görünüm sunar. Parlak yapıdadır. Rulolar ve gevşek kıvrımlara sahip şekiller için tercih edebilirsiniz.

-Polyester peçete, peçete katlama şekilleri için ideal bir kumaştır. Esnek materyal yapısı sayesinde kolayca şekil alır. Neredeyse bütün şekilleri çıkartabilirsiniz. İlk kez peçete katlayarak sunum yapacaksanız polyester peçetelere yönelebilirsiniz.
-Pamuk peçete, katlanması kolay ve sunum için uygun bir yapıdadır. Materyal yapısı rahatça şekil almaya müsait olduğundan en zorlu şekilleri bile çıkarmanıza yardımcı olur.
-Peçete katlama için sınırlı bir süreye sahipseniz ya da kolay bir şekilde güzel bir form yakalamak istiyorsanız pamuklu ya da polyester materyal kullanılarak yapılan peçetelere yönelebilirsiniz.

Elinizde kumaş yapıda peçete yoksa ya da kullanmayı tercih etmiyorsanız kağıt peçetelerle de sunum yapabilirsiniz. Peki, peçete katlama şekilleri nelerdir?

Peçete Katlama Şekilleri

Peçete katlamanın pek çok farklı modeli bulunur. Çeşitleri inceleyerek ve deneyerek kendi tarzınıza uygun olanı bulabilirsiniz. Temel katlama yöntemlerinden biri olan dört yapraklı çiçek şeklini deneyebilirsiniz.

-İlk olarak peçeteyi düz bir zemine sermelisiniz. Peçetenin iç yüzeyi yukarı doğru bakmalıdır.
-Serdiğiniz peçeteyi köşelerinden içine doğru katlamalısınız. Bu işlemle daha küçük bir kare elde etmiş olmalısınız.
-Karenin dört köşesinden bir kez daha ortaya doğru katlamalısınız.
-Oluşturduğunuz küçük kareyi ters çevirmelisiniz. Bu işlemi dikkatli bir biçimde yapmalısınız. Kıvrımların dağılmamasına özen göstermelisiniz. Çevirdiğinizde peçetenin düz kısmı yukarıya bakmalıdır.
-Tekrar her köşeyi ortaya doğru katlamalısınız.
-Son olarak yaprakları şekillendirmelisiniz. Ortadaki kıvrımları parmağınızla tutarak dağılmasını engellemelisiniz. İsterseniz kıvrımları yerinde tutmak için üzerine kağıt ağırlığı ya da yeterli ağırlıkta bir nesne koyabilirsiniz.
-Yaprakları belirgin hale getirmek için kumaşı alttan yavaşça çekmelisiniz. Bu katlama şeklini servis tabağında sergileyebilirsiniz.

Bir başka peçete katlama yöntemi de gül goncasıdır.

-Peçeteyi düz bir zemine serdikten sonra sağ ve sol köşesinden ortaya doğru katlamalısınız.
-Peçetenin iç kısmı yukarı doğru durmalıdır. Katladığınız kenarları içe doğru bir kez daha katlamalısınız.
-Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayarak uzun bir form elde etmelisiniz.
-Peçetenin katlanan iki yanını ortadaki kıvrımla birleştirmelisiniz.
-Katladığınız peçetenin iki ucu sivri olmalıdır. Bir ucunu almalı ve doksan derecelik açıyla katlayarak gül şekli vermeye başlamalısınız.
-Yaprak yapmak için katladığınız kısımdan başlayarak peçetenin öteki ucuna doğru sıkıca sararak yuvarlamalısınız.
-Peçetenin diğer ucuna vardığınızda, sivri kısmını almalı kenarının daha sağlam olması için rulo üzerinde katın iç kısmına yerleştirmelisiniz. Bu sayede fazlalık kısmın görünmesini de önlemiş olursunuz.
-Son olarak peçeteden çıkan ucu alarak yaprak şekli alması için rulo haline gelmiş peçetenin yönünden yukarıya doğru çekmelisiniz.
-Üstten bakıldığında yapraklı bir gül goncası şekli elde etmelisiniz. Bu haliyle peçeteyi ister servis tabağında isterse çorba tabağında kullanabilirsiniz.

Restoran ve Kafelerde Tercih Edilebilecek Peçete Katlama Şekilleri

Sofranın şıklığı her ortamda önem taşır. Özellikle hizmet sektörünün önemli ögeleri olan restoran ve kafelerde sunuma özen göstermek gereklidir. Masaya gösterilen özen, müşteri kitlesini çeşitlendiren ve çoğaltan faktörlerdendir.

Mekanların kendine has bir tarzı bulunur. Bu tarz çerçevesinde de yemek sunma ve peçete katlama şekilleri değişkenlik gösterebilir. Hem kumaş hem de kağıt peçeteyle Fransız usulü katlama yapabilirsiniz.

-Bu yöntem için peçeteyi düz bir zemine serdikten sonra ortadan ikiye katlamalısınız. Ardından katladığınız peçeteyi tekrar ikiye katlamalısınız.
-Kumaş peçete tercih ettiyseniz katları belirginleştirmek için ılık ütü kullanabilirsiniz.
-Peçetenin en alttaki katı alta duracak, diğer katları köşe olacak şekilde kıvırmalısınız.
-Oluşturduğunuz üç katı yukarıya gelecek şekilde çekmelisiniz. Soğuk ütü ile kenarları daha belirgin hale getirebilirsiniz.
-Açık ucundan katlayarak peçeteyi ters çevirmelisiniz. Diğer ucunu da katlayarak ters çevirmelisiniz. Her kata çatal, bıçak ve kaşık koyarak servis edebilirsiniz.

Hisar markasının çatal, bıçak ve kaşık setlerini kullanarak sofrayı oluşturabilirsiniz.

Şık Bir Sofranın Olmazsa Olmazı: Aksesuarlar

İyi bir menü mideye hitap eder ancak iyi bir sofra için yeterli olmayabilir. Sunum çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Öncelikle Hisar markasının sofra grubu ürünlerini inceleyerek sofranızın eksiklerini tespit edebilirsiniz.

Kişi sayısına bağlı olarak bazı ürünlerin sayısını artırabilirsiniz. Sofranın birkaç farklı noktasına karabiber öğütücü ya da tuz öğütücü ekleyebilirsiniz. Özellikle kalabalık sofralara tuzluk biberlik setleri yerleştirerek baharatların herkes için ulaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.


sofranızı daha şık gösterecek peçete katlama teknikleri


Salataların bireysel olarak servis edildiği sofralarda yağlık ve sosluk kullanabilirsiniz.

Peçete katlama şekillerinden faydalanabileceğiniz gibi masanın birkaç yerine konumlandıracağınız peçeteliklerle sunumunuzu güzelleştirebilirsiniz. Akşam yemeği için kullanacağınız ışıklandırma yönteminden bağımsız olarak masaya ekleyeceğiniz mumlar ve şamdan daha özenli bir görünüm oluşturmanızı sağlar.

Ayrıca, yemekleri nasıl servis ettiğiniz de önem taşır. Servis maşası ve servis tenceresi kullanarak sofranızı göz alıcı hale getirebilirsiniz. Romantik bir akşam yemeği tasarladıysanız güller ekleyebilir, loş ışık tercihlerinde bulunabilir ve ortamı sakinleştirecek müzikler tercih edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/romantik-aksam-yemeginizde-sofranizi-tamamlayacak-aksesuarlar linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.