750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Hangi Yemeği Hangi Tencerede Pişirmelisiniz?

09-06-2021 13:50
Hangi Yemeği Hangi Tencerede Pişirmelisiniz?

En taze sebzeleri, etlerin en iyisini, malzemelerin en kalitelisini kullansanız da yemekleriniz istediğiniz lezzette olmayabilir. Bunun nedeni ise oldukça basit: Tencereler..

İstediğiniz lezzette tarifler için kullanılan pişirme aracının seçimi, en az yemeğin yapılış şekli ve malzemeleri kadar önemlidir. Peki, hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz?

Tencere Seçimi Neden Önemli?

Bir mutfağın en büyük ihtiyacı olan tencere ve tavalar, evin daha ilk alışverişlerinde bile yerini alırlar. Çünkü onlar en temel ihtiyacınızın yani beslenmenizin en önemli ihtiyaçlarındandır. Peki hangi yemek hangi tencerede pişirilmelidir? Bu denli mühim olan tencere, tava seçiminin önemini gelin birlikte inceleyelim..

Tencere seçiminiz; yemeklerinizin pişme süresinden, lezzetine kadar çeşit çeşit etkeni etkilemektedir. Kullanılan her tencere sağlıklı olmayabiliyor. Örneğin, kalaylanmamış veya çizilmiş ürünler kurşun ve civa gibi zararlı kimyasalların açığa çıkmasına yol açarak zehirlenmelere neden olabiliyor. Diğer bir özelliği ise pişirilen yemeğin lezzetini ve kıvamını büyük ölçekte etkileyerek bünyesinde hapsediyor. Kızartılan, fırınlanan ya da haşlanan yiyecekler tencerelerinizin yapıldığı malzemelere göre daha iyi kıvam alarak özdeşleşiyor. Bazı metallerin içinde pişirilen tencere, tava ve fırın kapları yemeklerinizin yalnızca tatlarını değil, besin değerlerini de etkiliyor. 

Malzemesine Göre Tencere Türleri

Yapılan bir araştırmaya göre günümüzün ortalama 2 saati mutfakta geçiyor. Kullandığınız pişirme aleti tercihi bu süreyi de etkiliyor. İnsan ömrünün yaklaşık 2 buçuk yılı anlamına gelen bu süreyi uygun olmayan tencere, tava tercihleriniz ile uzatıp değerli vaktinizden çalmak yerine doğru tercihlerle zaman tasarrufu da yapabilirsiniz. Peki tencere türleri nelerdir? Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz?

Tencere ve tavalar yapıldığı malzemelere göre ısıya dayanıklı cam, toprak, emaye, çelik, bakır ya da döküm gibi çeşitlere sahiptir. Gelişen teknoloji ile birlikte pişirdiğiniz yemeklerin tencereye yapışmasını engellemek amacıyla titanyum, granit, emaye ve seramik iç yüzeyli tencere türleri ve yanmaz yapışmaz tencere seti de son yıllarda oldukça yükseliştedir.

Hangi Yemeği Hangi Tencerede Pişirmelisiniz

Hisar Etna Multi Granit Siyah 7 Parça Tencere Seti ürününe görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tencere Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?

Daha önceki bölümde bahsedildiği gibi tencere, tava ve fırın pişirme kapları oldukça çeşitli ürün kataloğuna sahiptir. Bunları şu şekilde inceleyebiliriz:

Bakır

Geçmiş zamanlardan beri her alanda kullanılan maddelerden biri olan bakır tencerelerde de yerini alır. Isıyı iletim gücünün çok yüksek olması sebebiyle pişirme süresi oldukça kısa olsa da ısınan yiyecekler benzer şekilde hızlıca soğumaktadır. Buna rağmen, hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna yanıt ararken şu şekilde örnek verilebilir: Sabah kahvaltılarında, sahanda yumurta ve zeytinyağlı yemeklerin pişme ve sunumunda bakır popüler bir tercihtir. Aşure aylarında bakır kazanlarda kaynatılan aşure ayrı bir lezzete sahip olmaktadır. Ayrıca çeşit çeşit reçel pişirmek için de uygun bir tercihtir.

Bakır kap ve tencere kullanımında dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Bakır tencere ya da kaplarda bekletilen besinlere fazla miktarda bakır karışabilir. Fazla oranda bakır elementi insanı zehirleme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yiyeceklerle bakırın temasını tamamen engellemek için bu ürünler mutlaka kalaylanmalı ve kalayları eskimiş ürün kullanımından kaçınılmalıdır.

Toprak

Tarihin ilk çağlarından itibaren bilinen en eski pişirme aletleri topraktan yapılmış ürünlerdir. Topraktan yapılan pişirme kapları pişirilen yemeğe ayrı bir lezzet katmaktadır. Özellikle de sarma, dolma, pilav ve et yemekleri toprak kaplarda pişirildiği taktirde çok üst lezzet basamaklarına ulaşmaktadır. Ama toprak ürünleri kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalar bulunur. Bunlardan biri kullanım sonrası çok iyi bir şekilde kurulama istemesidir. Ayrıca toprak kaplarını yüzeyinde çatlaklar olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. Çünkü bu çatlaklar mikroorganizmalar için bir numaralı üreme alanlarıdır.

Alüminyum

Her alüminyum ürün sağlığımız açısından güvenli değildir. Sağlığımızı tehdit eden Alumina madeninden yapılan tencerelerde zamanla kararmalar ve çözünmeler gözlenebilir. Çözünme sonucunda alüminyum besinlere karışır ve uzun vadede zararlı etkileri gözlenir. Tehdit unsusu olarak saydığımız bu tür kaplar temizlik açısından da güçlükler çıkardığından pişirme için önerilmez. Bu sebeple alüminyum tercih ederken çok seçici olmalısınız.

Cam

Gözeneksiz yapısıyla ve estetik duruşuyla son yılların yükselen trendi: Cam tencereler. Alkali ve asidik besinlerden etkilenmediğinden pişirmeye ve sonrasında da saklamaya elverişli olan bu tencerelerin dezavantajları da yok değil. Eskiden ani ısı değişimiyle kırılan cam tencereler gelişen teknolojiyle ısıya dayanıklı ve kırılmayacak şekilde tasarlanmıştır. Telle ovulduğu takdirde çizileceğinden temizlemeniz daha da zorlaşacaktır. Bu sebeple cam tencerenizi telle ovmanız önerilmez. Ayrıca, cam kapların yiyeceklerin yapışmasına neden olduğu durumlarda bu sorun ıslatarak bekleyerek ya da tencereye su koyup çok hafif ısıtma işlemi ile rahatlıkla giderilebilir.

Demir

Bu türdeki tencereler döküm tava, tencereler olarak da bilinir. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar. Demir döküm tencereler bünyesinde bulundurdukları demirin bir kısmını pişirilen besine aktarır. Demir geçen yiyeceklerin tüketimi uzun vadede kansızlık ve demir eksikliği rahatsızlığına sahip bireylere sıklıkla önerilir. Üzerinde koruyucu tabaka olmayan ham döküm demirler yüksek fiyatlı olsa da ömür boyu kullanıma elverişli olduğu unutulmamalıdır.

Çelik

Pişirme ürünlerinde kullanılan çelik paslanmaz çeliktir. Demir, krom, nikel gibi metallerin karışımından oluşan bir alaşımdır ve bünyesindeki krom paslanmaya karşı koruyucu özellik sağlar. Çelik tencereler dayanıklı ve ekonomik oluşuyla mutfak alışverişlerinde öncelikli tercihtir. Demir ve cam ürünlerin aksine çelik ısıyı yüzeyine eşit dağıtmaz. Bu nedenle çelik tencere tabanları bakır veya alüminyumdur. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak çelik tencereler için sebze yemeklerinden, tavuk ve balık yemeklerine kadar her tarif için tercih edilebilir. Pişirme işlemi yanı sıra saklama kabı olarak da sıkça kullanılır. Pişirme grubu ürünleri içerisinde yer alan paslanmaz çelik tencere seti ürünleri ile sağlıklı yemekler yapabilirsiniz.

Seramik

Seramik kap ve tencere seçimi hassas bir süreç içermektedir. Çünkü yüksek sıcaklıkta veya asidik özellikteki besinler, kalitesiz seramik ürünlerde yoğun kurşuna maruz kalır. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak köfte tarifleri, pilav ve makarna tarifleri için seramik kaplar tercih edilebilir. Ayrıca yıkandıktan sonra seramik kaplarınız üzerinde kireçli ya da tozlu gri film görülürse kullanılmaması gerekmektedir.

Teflon

Her mutfakta en az bir tane olan yapışmaz özelliği ile dikkatleri üzerine çeken tava tencere ailesinin diğer bir üyesi teflon ürünlerdir. Temizliğinin kolay oluşu, her yemek grubuna uygunluğu ve yapışmaz olması en önemli özelliklerindendir. Az yağlı ya da yağsız tarifler için birebirdir. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak Teflon tavalar yardımıyla sabah kahvaltılarına güzel şekil verilmiş omlet, pankek ve krepler hazırlanabilir.

İçinde pişirilen ürünün yapışmaması ile ün kazanmış teflon tava ve tencerelerin çizilmemesine çok dikkat edilmelidir. Çünkü yapışmazlığı sağlayan plastik kaplamasına zarar verilmesi halinde Teflon özelliğini kaybeder. Bir tür plastik olan bu kaplama sayesinde yemeklerinize kimyasal madde bulaşması engellenir, çizilme durumunda ise kaplamanın altında yer alan metal besinlerinize karışabilir. Son derece ciddi bir tehdit olan çizik teflon ürünler asla kullanılmamalıdır.

Granit

Çabuk temizlenme ve çizilmeme artılarına sahip popüler tencere grubu olan granit tencereler, kavurma işlemleri için iyi bir tercihtir. Çok fazla yağ kullanımına gerek duymadan yapışmadan tarifler denenebilmektedir. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak granit tencereler irmik helvası ve kırmızı et kavurmak için oldukça elverişlidir Mutfaklarımızda yeni yeni yer edinen granit tencerelerin adı ilerleyen zamanlarda çok daha fazla duyulacaktır. Zira metal ürünlerle bile çizilmeme özelliği ile teflon ürünlerin yerini almaya başlamıştır. Bizim size önerimiz ise Hisar Granit tencere seti!

Hisar Etna Multi Granit Tencere Siyah 26 cm. Basık Tencere ürününe görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hangi Yemek Grubu İçin Neyi Tercih Etmeliyiz?

Mutfağınızdaki tencere, tava ordusu gün geçtikçe büyüyor olabilir. Aslında bunun nedeni oldukça basit. Mutfak, hem çok detay ve özen gerektiren hem de sürekli gelişen teknolojinin yansımasını yoğun ve hızlı biçimde gözlemediğimiz alandır. Ancak pişirme aletlerinin sayısının bolluğundansa kalite ve çeşitliliği çok daha önemlidir. Sonuç olarak, bir tencere ordusuna sahip olmak yerine ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve yemekleriniz için en uygun özelliklere sahip olanları mutfağınızda bulundurmak zaman ve mekan tasarrufu sağlayacaktır.

Vaktinizi ve alanınızı en verimli şekilde değerlendirip aynı zamanda istediğiniz lezzette yemekler ortaya çıkarmak imkansız değil. Doğru tencere tercihi ile siz de evinizin şefi olabilirsiniz. Peki, hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz?

Genel Amaçlı Tencereler

Bir öğünün başlangıcı şüphesiz ki çorbadır. Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak lezzetli bir çorba yapmak istendiğinde çorbalar için en uygun tencere seçeneği kullanılmalıdır. Sadece çorba için değil tüm sulu yemek tariflerinde kullanabilecek genel kullanıma sahip bu tencereler 22 ila 32 cm çapa sahiptir. Her mutfağın olmazsa olmazı olan genel amaçlı tencereleri detaylı incelemek isterseniz:

Düdüklü Tencereler

Son yılların yükselişte olan ürünlerden bir tanesi düdüklü tencere ürünleridir. Özellikle annelerin gözdesi olan bu ürün hava basıncını etkili bir şekilde kullanır ve çok yüksek sıcaklıklara ulaşır. Yüksek sıcaklarda yemeğinizin pişme süresi kısalır. Dışarıya buhar vermeden içindeki besini sağlıklı bir şekilde pişiren düdüklü tencereler özellikle pişme süresi uzun olan et ve bakliyat yemekleri için çok fazla tercih edilmektedir.

Pilav Tencereleri

Güzel bir başlangıç sonrası Hisar düdüklü tencerenizde pişirdiğiniz ana yemeğinizin yanına bir pilav hazırlamak isteyebilirsiniz. Bunun için kapağında buhar çıkışını sağlayan bir delik olan tencereler uygun olacaktır. Bu sayede pilavınız güzelce demlenecek ve lapa olma riski kalkacaktır.

Pilav tencereleri, tencere ailesinin sığ ve 24-32 çaplı üyeleridir. Çok derin olmaması, tane tane ve kısa sürede pişen bir pilav elde etmenizi sağlar. Pilavınızın güzel demlenmesi kadar tencerenize yapışmaması da kritik bir etkendir. Yapışmayı engellemek amacıyla tencerelere seramik ya da titanyum kaplama yapılır. Bu tarz tencereler genişliği ile karnıyarık gibi tarifler içinde ideal olduğundan mutfağımızda yerini alır.

Makarna Tencereleri

Tek başına da başlı başına bir öğün olabildiği gibi ana yemeğinizin yanına pilav yerine de tercih edebileceğiniz bir tarif: Makarna. Makarnanın hazırlık aşamasında birçok püf noktası bulunmaktadır. Şeflerin tavsiyesi ise her zaman derin tencereleri kullanmamız doğrultusundadır. Tencereniz ne kadar derinse makarnalarınız özellikle spagettiniz o derece lezzetli olacaktır. 20-26 cm çapındaki bu derin tencerelerin bazılarında süzgeç de bulunabilir. Yapışmaz titanyum, seramik ya da çelik kaplama yapılan makarna tencereleri mutfağınız da mutlaka bulunması gerekenler arasındadır.

Sos Tencereleri

Makarnanızı hazırladıktan sonra sıra makarnaları taçlandıracak sosunu hazırlamakta. İyi bir sos tarifinden önce iyi bir sos tenceresi seçmelisiniz. Çok fazla çeşidi bulunan sos tencereleri için en çok çelik malzemeler kullanılmaktadır. Kapaklı ve kapaksız ürün seçeneği olan bu tencerelerin çapı yaklaşık 20 cm çapındadır. Sos tencereleri sayesinde çeşitli soslar ile yemeklerin lezzeti zirveye taşınabilir. Küçük alan kaplamasıyla ve az miktarda yemekler için ideal olmasıyla mutfakların vazgeçilmez tercihidir.

Bu yazımızda hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/en-iyi-pilav-tenceresi-hangisi linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.