750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Davet Sofrası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

27-12-2021 16:58
Davet Sofrası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek yemek temel bir ihtiyaç olmasının yanı sıra kültür kavramının da önemli bir parçasıdır. Türk kültüründe uzun sofralar kurmak ve misafir ağırlamak önemli bir yere sahiptir. Kalabalık sofralar insan ilişkilerini pekiştirir, güzel haberler paylaşılır, birlik ve beraberlik bilinci pekişir. Bu sebeple sofralara ekstra özen gösterilir. İster aile içinde isterse çok daha geniş bir kitle ile yapılsın; sofralar özenle hazırlanmalıdır.

Bir gelenek olarak sosyal yaşama dahil olan sofra düzenleme, mutfak araç gereçlerinde ve sunum ürünlerindeki tasarımların çeşitlenmesiyle bir hobi halini alır. Hisar markası çatal bıçak takımları ve sofra grubu ürünleriyle müşterilerinin şık ve özenli sofralar kurmalarına yardımcı olur. Çeşitli dekorasyon ve sofra önerileriyle benzersiz davetler hazırlamak mümkün olabilir. Bu noktada davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Peki, davet sofrası nasıl hazırlanmalıdır? Davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Davet Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki davetin türüdür. Çünkü davetin geriye kalan tüm ayrıntıları bu nokta üzerinden şekillenir. Örneğin; çat kapı misafirler için hazırlayacağınız sofra planlı sofralardan daha farklı olacaktır. Akşam yemeğine saatler kala telefonuz çaldı ve arkadaşlarınız yemeğe gelmek istediklerini söyledi. Böyle bir durumda davet sofrası nasıl hazırlanır?

Şık ve resmi sofralardansa daha samimi ve nispeten resmiyetten uzak bir sofra hazırlamak iyi bir seçim olabilir. Sıcak bir sofra hazırlamanın bazı püf noktaları bulunur. Temiz ve sade bir masa örtüsü tercih edebilirsiniz. Masaya kişi sayısı kadar servis tabağı yerleştirmelisiniz. Renkli ve desenli yemek tabağı çeşitleriyle sofranızı süsleyebilirsiniz. Yine kişi sayısı kadar ana yemek tabağını servis tabaklarının üstüne koymalısınız. Çorba kaselerini ana yemek tabaklarının içine yerleştirmelisiniz. Hisar markasının çatal, kaşık, bıçak gruplarıyla yemeği daha keyifli hale getirebilirsiniz. Çatal, kaşık, bıçak dizilimine özen göstererek yemeğin daha kolay tüketilmesine yardımcı olabilirsiniz. Su ve içecek bardağını çapraz durmasına özen göstererek tabağın sağ üst köşesine yerleştirebilirsiniz.

Davet Sofrası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Hisar Verona 24 Parça Çelik Çatal Kaşık Bıçak Seti ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sofra için tercih edeceğiniz peçeteleri masadaki bir gereçle uyumlu olacak şekilde seçerek estetik bir görünüm oluşturabilirsiniz. Renk seçimlerini tabaklar arasında ton geçişi sağlayacak şekilde yaparsanız daha şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Tüm bu hazırlıkları davetin türüne, kişi sayısına ve menüye uygun olarak esnetebilir ya da çeşitlendirebilirsiniz. Davet menüsünü seçerken özenli davranırsanız sunumla birlikte yakaladığınız etkiyi taçlandırabilirsiniz.

Davet Menüsü Nasıl Seçilir?

Yemek menüsü ve yemek masasının düzeni davetin amacıyla bir bütün olmalıdır. Evinize gelecek misafirlerle olan ilişkinizi değerlendirerek sofra hazırlamaya başlayabilirsiniz. Yemeğe gelecek kişiler akrabalarınızdan ya da yakın çevrenizden birileri ise onların ve sizin damak zevkinize uygun bir yemek menüsü hazırlayabilirsiniz. Önceden bildiğiniz hassasiyet ve alerjiler yemek seçimi konusunda yardımcı olabilir.

Yemeğe gelecek kişi iş arkadaşlarınız ya da daha önce bir sofrada buluşmadığınız bir misafirse olası hassasiyet ve alerjileri düşünerek daha özenli bir seçim yapmanız gerekebilir. Birçok insanda hassasiyet oluşturan glüten, süt, fıstık gibi yiyeceklerden uzak durarak menü oluşturmalısınız. Aşırı yağlı ya da aşırı baharatlı seçimler yapmamalısınız.

Hassasiyet ve alerjilerin yanı sıra yaygınlığı yüksek olan hastalıkları da öngörerek seçimler yapmanız herkesin sofradan memnun ayrılmasını sağlayabilir. Her iki ihtimalde de başlangıç, ara sıcak, ana yemek, tatlı ya da meyve servisi, çay ya da kahve sıralamasına sadık kalınmalıdır. Mutfaklarda işleri kolaylaştıran ve davet vermeyi keyifli hale getiren Hisar ürünleri ile davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Resmi Davet Sofraları İçin İpuçları

Davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler sofraya göre değişiklik gösterebilir. Evinize gelecek olan özel misafirler için kusursuz bir sofra kurmak isteyebilirsiniz. Evinizdeki en büyük masayı ve en geniş alana sahip kısmı tercih etmek davetinizi daha konforlu kılar. Resmi davet sofralarında her detay misafirlerin odağındadır. Bu sebeple masadaki çatal, kaşık, bıçak düzeni, masadaki mutfak gereçlerinin dizaynı, kullanılan takımların şıklığı, bardak seçimi gibi temel noktaların yanı sıra masaya ekstra hoşluk katacak detaylar da eklemelisiniz.

Resmi davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki yemek takımı ve masa örtüsü seçimi yapmaktır. Aileniz ya da yakın çevrenizle yemek yerken tercih ettiğiniz sunumları resmi davet sofralarında kullanmamalısınız. Daha resmi bir görünüm için göz yormayan seçimler yapmalısınız. Sade ve şık parçalar tercih etmelisiniz. Tercih edeceğiniz örtü temiz ve ütülü olmalıdır. Resmi bir davet için beyaz renk masa örtüsü ideal bir seçim olabilir.

Yemek takımları ile uyumlu runner kullanabilirsiniz. Runner modelleri özellikle dörtgen masalarda daha şık bir görüntü oluşturmanıza yardımcı olur. Masa örtüsünün üzerine masayı boyuna ayıracak şekilde runner yerleştirmelisiniz. Kişi sayısı kadar yemek takımını sandalyelerin önlerine dizmelisiniz. Bu işlem öncesinde evinizde bulunuyorsa supla yerleştirebilirsiniz. Evinizde yoksa oluşturmak istediğiniz masa görüntüsüne bağlı olarak supla edinebilirsiniz.

Supla, geniş başlangıç yemeği tabağı, derin ana yemek tabağı ve çorba kasesini sırasıyla yerleştirmelisiniz. Salata kasesini tabakların sol yanına yerleştirmeli, ekmek tabağını salata kasesinin yanına koymalısınız. Yemek çatalını tabakların sol tarafına, salata çatalını yemek çatalının sol yanına koymalısınız. İçten dışa olacak halde yemek bıçağını tabakların sağ yanına, çorba kaşığını da yemek bıçağının yanına koymalısınız. Tatlı kaşığı ve çatalı yatay bir şekilde tabakların üst kısmında durmalıdır. Tabakların sağına su bardağını, kadehleri de su bardağının sağ üstüne doğru yerleştirmelisiniz. Tabak ve bardakların diziliminden sonra peçeteleri yerleştirmelisiniz.

Peçete katlama yöntemlerinden faydalanarak şık ve özenli bir görünüm oluşturabilirsiniz. Örneğin; peçeteleri rulo haline getirip peçete halkasından geçirebilir, tabakların ortasına yerleştirebilirsiniz. Hisar markasının mutfak araç gereçleri sayesinde davet menüsü hazırlamak ve davet sofrası kurmak keyifli bir aktiviteye dönüşebilir.

Şık ve Estetik Davet Sofrası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İyi bir sunum, yemeğin küçük kusurlarını egale edebilir ve akşamın pürüzsüz geçmesini sağlayabilir. Müşterilerin istekleri doğrultusunda mutfak ürünlerinin tasarım alternatifleri genişler. Elde edilen geniş ürün yelpazesi sayesinde sofra kurmak keyifli ve estetik bir hal alır. Sofralar birbiri ile yarışır hale gelir. Memnun edici bir görünüme sahip davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler bazı detaylar vardır.

Davet Sofrası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Hisar Mercury Tek Mumlu Şamdan ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Eğer yemek menünüz kalabalık değilse masaya tekli bir şamdan koyabilirsiniz. Şamdan tercih etmek istemezseniz taze çiçekler hem görüntü hem kokusuyla masaya hoş bir hava katabilir. Davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de meze ve salata dizilimidir. Masada birçok meze ve salata bulunuyorsa olabildiğince çapraz bir dizilim sağlanmalı ve süs konusunda seçici davranılmalıdır.

Kalabalık bir sofra için küçük mumları tercih edebilirsiniz. İstenmeyen kazalara sebep olmaması için mumları dikkatle yerleştirmelisiniz. Davetin bir konsepti bulunuyorsa masa örtüsü, yemek takımı, peçete rengi gibi detayları konsept dahilinde seçebilirsiniz. Böylece, etkileyici bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Bir kutlama yapıyorsanız LED ışık şeritlerini kullanabilirsiniz. Tüm içecekleri cam şişelerde servis etmeniz ve ekmek sepetinin içerisinde beyaz bir bez yerleştirmeniz daha şık bir görüntü oluşmasına imkan sağlar.

Bu yazımızda sizlere davet sofrası hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/sofranizin-olmazsa-olmasi-baharatliklar linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.