750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Sevdirmenin Yolları

28-03-2022 17:53
Çocuğunuza Yemek Yemeyi Sevdirmenin Yolları

Gün içerisindeki eylemlerin ihtiyacı olan enerji yemek yiyerek edinilir. Yetişkinlerde çoğunlukla alınan enerji ve yakılan enerji denge halindedir. Çocuklar pek çok sebepten bir yetişkine oranla daha enerjiktir. Gün içerisinde çok farklı ve çok fazla eylemde bulunan çocukların enerji ihtiyacı daha fazladır. Bu sebeple beslenme büyük önem taşır.

Çocuklarda yeterli beslenme ve vitamin alımı gelişim süreçlerinin tamamlanması ve büyüme hormonlarının aktif olarak çalışması için de gereklidir. Birçok çocuk süt ve mamadan yemek yemeye geçiş sürecinde aksaklıklar yaşar. Yabancı tatlara karşı çekimser olabilir ya da deneyimlediği yeni tatları beğenmediği için önyargıyla yaklaşabilir. Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından biri yemek yeme için özel zaman dilimleri oluşturmaktır. Belirli bir saat ve mekan dahilinde gerçekleştirilen yemek yeme eylemi çocuğun zihninde bir çerçeveye oturabilir.

Çocuğun yemek yeme alışkanlığı kazanması için önceliğin sevdiği tatlara verilmesi gerekir. Zaman içerisinde sevdiği tatlara ek olarak et, baklagiller, sebze ve meyve çeşitleri eklenebilir. Aniden ve sıfırdan oluşturulan menülere çocukların adapte olması güçleşebilir. Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yolları arasında sağlıklı alternatifler oluşturmak vardır. Sevilen hazır gıdaların ev içerisinde sağlıklı alternatifleri yapılabilir, yemekleri soslarla renklendirilebilirsiniz. Hisar markasının geniş ürün yelpazesiyle çocuklarınızın ilgisini çekecek yemekler yapabilirsiniz.

"Çocuğum yemek yemiyor” Diyen Ebeveyne Müjde: Evde Doğal Ketçap Yapımı

Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından bir tanesi çocuğunuza cezbedici yasaklar koymamaktır. Her gıdadan ölçüsünde yenebileceği bilgisi çocukta kafa karışıklığı yaşanmasını önler. Aksi halde yasaklanan gıdaların daha çok talep edilmesi durumu ile karşılaşılabilir. Bu hazır gıdaların pek çoğu hızlı tüketime uygun ürünlerdir ve çocuk sağlığı için tavsiye edilmez.

Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından bir diğeri çocuğun dışarıda gördüğü ya da sosyal ortamda duyduğu bir gıdaya evde rahatça ulaşımıdır. Örneğin; pek çok çocuk ketçap sever ancak paketli halde satılan ketçapların içeriğinde birçok ilave kimyasal bulunur. Evdeki malzemeleri kullanarak çocuğunuza ketçap yapabilir, yemeklerin yanında ölçülü olarak servis edebilirsiniz. Böylece hem çocuğunuz keyifle yemek yiyebilir hem de sizin içiniz rahat eder. Evde doğal ketçap tarifi için gerekli malzemeler:

  • İki kilogram domates,
  • Üç adet kuru soğan,
  • Üç adet kırmızı kapya biber,
  • Üç diş sarımsak,
  • Yarım su bardağı toz esmer şeker,
  • Yarım su bardağı üzüm sirkesi,
  • Dört yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir tatlı kaşığı karabiber,
  • Bir tatlı kaşığı tuz.

Evde Doğal Ketçap Nasıl Yapılır?

İlk olarak soğanları doğramalısınız. Ardından doğradığınız soğanları Hisar markasının paslanmaz çelik tenceresine alarak üzerine zeytinyağı gezdirmelisiniz. Soğanlar karamelize olana kadar kavurmalısınız. Domatesleri ve kırmızı kapya biberleri iyice yıkadıktan sonra iri parçalar halinde doğramalısınız. Sonrasında tencereye ilave ederek karıştırmalısınız.

Domatesler kaynadıktan sonra esmer şeker, sirke, karabiber ve tuz ekleyerek birkaç dakika karıştırmalısınız. Ocak orta ateşte olacak şekilde 45 dakika kaynatmalısınız. Kaynayan karışımı ocaktan aldıktan sonra blender yardımıyla iyice parçalamalısınız. Elde ettiğiniz karışımı ince delikli süzgeçten geçirmelisiniz. Kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz. Dilerseniz konserve usulü olacak şekilde tekrardan kaynatıp gelecek mevsim için saklayabilirsiniz.

Ketçabı yaptıktan sonra bir gün dinlendirip kullanabilirsiniz. Serin ve kuru yerde muhafaza etmelisiniz. Ketçap yapmanın püf noktalarından biri yapıma yüksek ısıda başlamaktır. Yüksek ısıdan düşük ısıya keskin bir geçiş yapmanız gerekir. Daha koyu kıvam elde etmek isterseniz tencerenin kapağı ketçap yapımı sırasında kapalı olmalıdır. Ketçabı cam kavanozlarda ya da cam şişelerde saklamalısınız.

Acılı yapmak isterseniz malzemelere ek olarak toz biber kullanabilirsiniz. Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından biri olan ketçapla yemeklerin üzerine şekiller çizebilirsiniz. Çocuğunuza yedirmek için sebzeleri fırınlayabilir, ketçapla birlikte tüketmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Sevdirmenin Yolları

Hisar Aqua 3 Parça Çocuk Seti Soğuk Baskı ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yaratıcı Çocuk Yemekleri: Makarna Pizza

Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından biri de yemeklere alışılmışın dışında şekiller vermektir. Bu konuda pek çok çeşit sunan makarnalar değerlendirilebilir. Yaratıcı şekiller ve sevilen gıdaların alternatifleri bir araya geldiğinde çocukların bayılacağı lezzetler ortaya çıkabilir. Makarna pizza bu yaratıcı lezzetlerden biridir. Makarna pizza yapmak için gerekli malzemeler:

  • Bir paket makarna,
  • 500 gram kaşar peyniri,
  • Sucuk,
  • Zeytin,
  • Mısır,
  • Biber,
  • Mantar.
  • Sosu için gerekli malzemeler:
  • Bir çorba kaşığı ketçap,
  • Bir çorba kaşığı salça,
  • Bir tatlı kaşığı zeytinyağı,
  • Bir diş sarımsak,
  • Kekik,
  • Kuru fesleğen,
  • Üç çorba kaşığı su,
  • Tuz.

Makarna Pizza Nasıl Yapılır?

Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından biri onlara ulaşılabilir ve lezzetli atıştırmalıklar sunmaktır. Makarna pizza yaparak çocuğunuza yemek yemeği sevdirebilirsiniz. İlk olarak bir paket makarnayı haşlamalısınız. Haşladığınız makarnaları çöp şişe dizmelisiniz. Sucuk, biber ve mantarı küçük boyutlarda doğramalısınız. Zeytinlerin çekirdeğini çıkartabilir ya da hazır dilimli zeytin tercih edebilirsiniz.

Bir karıştırma kasesi alarak ketçap ve salçayı eklemeli, ardından su ile iyice karıştırmalısınız. Sarımsağı rendeledikten sonra kaseye eklemelisiniz. Kalan baharatları ve yağı da ekleyerek iyice karıştırmalısınız. Oluşturduğunuz sosu fırça yardımıyla haşlanmış makarnaların üzerine sürmelisiniz. Çöp şişleri tepsiye dizdikten sonra üzerlerine bolca kaşar peyniri serpmelisiniz. Dilimlediğiniz sucuk, biber ve mantarı çöp şişlerin üzerine yerleştirdikten sonra istediğiniz kadar zeytin ve mısır ekleyebilirsiniz.

Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtmalısınız. Peynirler eriyene kadar pişirmeniz yeterlidir. Yaklaşık olarak on dakika ideal pişirme süresidir. Makarnalarla birlikte birçok sebze yemeğinin de yenmesi kolaylaşabilir. Bu tarifteki şişe karnabahar ya da brokoli ekleyerek pizzayı daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Hisar markasının servis aksesuarlarıyla makarna pizzayı servis edebilirsiniz.

Çocuğunuza Yemek Yemeyi Sevdirmenin Yolları

 Hisar Milas 26 cm Döküm Yıldız Kek Kalıbı ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kakaolu Sandviç Kek Tarifi

Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından bir tanesi öğünlere tatlı seçenekler ilave etmektir. Sürekli sebze ağırlıklı menüler oluşturmak çocukların yemek yeme alışkanlığı edinmesini zorlaştırabilir. Çocukların sokak, kreş ya da okulda edindikleri sosyal çevre, şekerli beslenmeyi teşvik edici türden olabilir. Bu sebeple şekerle ilgili yasaklar koymak sağlıklı sonuçlar vermeyebilir.

Yasaklarla kısıtlamak yerine çocuğunuzun sevebileceği tatlı alternatifleri evde hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmenin yollarından biri olan kakaolu sandviçli kekle menüleri renklendirebilirsiniz. Kakaolu sandviç kek yapmak için gerekli malzemeler:

  • Bir adet yumurta,
  • Bir su bardağı ılık süt,
  • Bir su bardağı şeker,
  • İki buçuk su bardağı un,
  • 100 gram tereyağı,
  • Üç yemek kaşığı kakao,
  • Bir tatlı kaşığı kabartma tozu.
  • Kreması için:
  • Yarım paket krem şanti,
  • Yarım çay bardağı soğuk süt.

Kakaolu Sandviç Kek Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kasesine tereyağını ve şekeri almalısınız. Krema kıvama elde edene kadar karıştırmalısınız. Üzerine yumurta ekleyerek çırpmalısınız. Yumurtayı yedirdikten sonra ılık sütü ilave edip çırpma işlemine devam etmelisiniz. Kabartma tozu ve kakaoyu eklemelisiniz. Unu eledikten sonra azar azar ilave etmelisiniz. Tüm karışım özleşene kadar karıştırmayı sürdürmelisiniz.

Dikdörtgen fırın tepsisine yağlı kağıt sermelisiniz. Hazırladığınız karışımı elinizde bulunuyorsa krema torbasıyla, mevcut değilse çorba kaşığı yardımıyla küçük parçalar şeklinde tepsiye koymalısınız. Fırını 180 derecede ısıtmalısınız. 8- 10 dakika kontrollü olarak pişirmelisiniz. Sandviç kekler pişerken arasına koyacağınız kremayı hazırlayabilirsiniz. Krem şanti ve sütü kıvam alana kadar çırpmalısınız. Pişen keklerin düz yüzeyine hazırladığınız krem şantiyi sürmeli ve ikinci bir kekle sandviç görünümü oluşturmalısınız. Hisar markasının çocuklara özel çatal kaşık bıçak takımı ile sandviç keki servis edebilir, çocuğunuzun keyifle yemek yemesine destek olabilirsiniz. 

Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/surdurulebilir-yasam-icin-mutfaginizda-yapabilecekleriniz linkinden okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.