750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Sürdürülebilir Yaşam İçin Mutfağınızda Yapabilecekleriniz

21-03-2022 11:37
Sürdürülebilir Yaşam İçin Mutfağınızda Yapabilecekleriniz

Doğa, her yanıyla kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Doğanın kendini yenilemesi ve dönüştürmesi için gerekli koşullar yine kendi içinde bir sisteme tabiidir. Makineleşme, teknolojik olanakların kötüye kullanımı, doğal kaynakların özensizce tüketilmesi ve doğal yaşamın tahribata uğraması doğanın kendini yenileme sürecini sekteye uğratır. Bu durum dünyadaki tüm döngü ve sistemlerin kısırlaşmasına sebep olur.

Doğaya zarar veren materyallerin kullanımı da bireysel kullanımdan başlar. Bu yanıyla bireysel anlamda atılan adımlar kitlesel boyutta fark yaratabilir. Sürdürülebilir yaşamı desteklemek ve bir parçası olmak için adım atmaya ev içerisinden başlanabilir. Mutfakla ilgili yapılan düzenlemeler evin tüm işleyişini değiştirir. Bu sebeple, ilk olarak mutfakta sürdürülebilir yaşam standartları oluşturmak önemlidir. Peki, mutfakta sürdürülebilirlik nasıl sağlanabilir?

Sürdürülebilir Mutfak

Sürdürülebilir yaşamı tercih eden bilinçli bireylerin artmasıyla birlikte organik ve sağlıklı beslenme ön plana çıkar. Günlük hayatın her alanında önem kazanan bu kavram, mutfaktaki alışkanlıkların değişmesiyle kişinin yaşamına entegre olabilir. Alışveriş listelerinden su kullanımını düzenlemeye kadar pek çok alışkanlık tüketim miktarını değiştirir. Birkaç ufak noktaya özen göstererek sürdürülebilirliği destekleyebilirsiniz.

Her yıl milyarlarca ton gıda çöpe atılıyor. Tüketim için sunulan yiyeceklerin neredeyse üçte biri çöp oluyor. Bu durumun önüne geçmek için küresel anlamda pek çok çalışma gerçekleştiriliyor. Alışveriş listelerini güncelleyerek bireysel anlamda bu mücadeleye destek olabilirsiniz.

Alışverişe çıkarken ilk olarak planlama yapmalısınız. Hangi gün hangi yemeği yapacağınıza dair haftalık yemek planı oluşturarak marketten satın alacağınız ürünleri listeleyebilirsiniz. Günlük olarak karar vermek zorlayıcı geliyorsa haftanın geneline yayılacak ölçüde bir konsept belirleyebilirsiniz.

Örneğin; sebze ağırlıklı yemekler yapmayı planlayabilir ve alışveriş listenizi bu çerçevede şekillendirebilirsiniz. Hisar markasının pişirme grubu ürünleriyle farklı pişirme yöntemlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Plansız alışverişe çıktığınızda yapacağınız yemek için lazım olmayan pek çok gıdayı satın alabilirsiniz. Kullanılmayan ve unutulan gıdalar zaman içerisinde bozulabilir ya da son kullanma tarihi geçebilir. Taze ve sağlıklı beslenmek adına da alışveriş listeleri önemlidir.

Alışveriş listelerinin bir diğer artısı da market reyonlarında geçirilen sürenin azalmasıdır. Daha fazla ürün incelemek ihtiyaçların dışına çıkarak daha fazla alışveriş yapmanıza sebep olabilir. Sürdürülebilir yaşam için ihtiyacınız kadar gıda almalısınız.

Plastik Ürünleri Azaltmalısınız

Okyanusların %40’ı plastik kaplıdır. Bu durum her yıl binlerce deniz canlısının ölümüne sebep olur. Hem doğaya hem de insan sağlığına oldukça zarar veren plastik, doğada çözülmeyen bir materyaldir. Plastik kullanımı azaltmak ve alternatiflere yönelmek daha yeşil bir dünya için önemli bir adımdır. Kullanımı oldukça yaygın olan plastik poşetleri bez çanta ya da file gibi alternatif ürünlerle değiştirebilirsiniz. Alışverişe giderken kendi bez çantanızı yanınızda götürebilirsiniz.

Mutfak içerisinde pek çok farklı amaç için kullanılan plastik kapları camlarla değiştirebilirsiniz. Tek kullanımlık plastik ürünleri tercih etmekten kaçınabilirsiniz. Hisar markasının çeşitli adetlerle sunduğu çatal, kaşık, bıçak takımları kalabalık misafirleri de plastiğe ihtiyaç duymadan ağırlayabilirsiniz. Sürdürülebilir yaşam için plastik tüketimini azaltmalı, mümkün mertebe kullanmamalısınız.

Sürdürülebilir Yaşam için Mutfağınızda Yapabilecekleriniz

Hisar Riva 24 Parça Çelik Çatal Kaşık Bıçak Seti Ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.


Gıdaların Korunması Önemlidir

Gıdanın kuru, çiğ, ya da pişmiş olması fark etmeksizin doğru saklanma koşullarında muhafaza edilmesi önemlidir. Doğru kaplar kullanmak ve gereken koşulları oluşturmak gıdaların kısa vadede bozulmalarının önüne geçer. Gıdaların doğru bir şekilde korunması hem gıdanın kullanım ömrünü uzatır hem de lezzetini kaybetmesinin önüne geçer.

Farklı gıda gruplarına uygun olarak saklama tercihi yapmak gerekir. Kuru gıdalar özellikle bakliyatlar kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır. Cam kavanozlar kullanarak kuru gıdaları muhafaza edebilirsiniz. Cam kavanozları güneş görmeyen dolaplara yerleştirebilirsiniz. Kilitli cam kavanoz modellerini ve cam kapları kullanarak paketleri ürünleri de saklayabilirsiniz.

Çiğ meyve ve sebzeleri aksi bir kullanım gerekliliği olmadıkça buzdolabında muhafaza edilebilirsiniz. Hisar markasının saklama kabından destek alabilirsiniz. Çiğ et ürünlerini buzlukta ve gerektirdiği soğukluk aralığında saklamalısınız. Pişmiş gıdalar oda sıcaklığında soğutulduktan sonra buzdolabında durmalıdır. Pişmiş gıdaları tazeyken tüketmeye özen göstermelisiniz. Gıdaların taze kalması adına attığınız her adım hem sağlıklı beslenmenize destek olur hem de mutfakta sürdürülebilir yaşam ortamı oluşturur.

Sürdürülebilir Yaşam için Mutfağınızda Yapabilecekleriniz

Hisar Optima Didim Paslanmaz Çelik Saklama Kabı ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilir Yaşam İçin Düzen Gereklidir

Bir ortamdaki karmaşa ne denli fazlaysa o ortamdan verimli sonuçlar elde etmek o denli zorlaşır. Dağınık ve düzensiz bir mutfakta gıdanın düzgün muhafaza edilmesi ve kullanımının gerektiği anda bulunması kolay olmayabilir. Dolap, raf ve tezgahta düzen sağlayarak gereksiz miktarda atık oluşumunu önleyebilirsiniz.

Mutfakta düzen oluşturmak için ürünleri gruplandırarak yerleştirebilirsiniz. Hisar markasının tuzluk ve baharatlık çeşitleriyle yemeklerde sıklıkla kullanılan baharatları bir arada muhafaza edebilirsiniz. Yiyecekleri gruplandırarak bozulmaya yatkın gıdaların takibini rahatlıkla yapabilirsiniz. Böylece yiyeceklerin bozulmasının ve çöpe atılmasının önüne geçebilirsiniz. Yiyecekleri gruplandırarak elinizde bulunan gıdaları kolayca tespit edebilirsiniz. Bu da dağınıklığa bağlı olarak bulunmayan ve tekrar satın alınan gereksiz gıdaların önüne geçer.

Mutfak dolapları ve tezgahın yanı sıra buzdolabının da düzeni oldukça önemlidir. Buzluktaki ürünleri son kullanma tarihi en yakın olandan en uzak olana doğru sıralayarak öncelikli tüketimi son kullanma tarihi yakın olan yiyeceğe verebilirsiniz. Buzdolabının içerisindeki rafları düzenli kullanarak özellikle hızlı bozulan gıdaların tazeyken tüketilmesini sağlayabilirsiniz.

Hazır Gıdaları Azaltmalısınız

Teknolojinin gelişmesi, iş modellerinin değişmesi ve insanların alışkanlıklarının çeşitlenmesiyle birlikte hazır gıdalar birçok kişinin beslenme düzeninde baskın bir yer edinir. Hazır gıdalar zamandan tasarruf etmenize olanak sağlıyor gibi gözükse de sağlıklı bir yaşantının önündeki engellerin başında gelir.

Dondurulmuş ve paketlenmiş gıdalar anı kurtarabilir ancak uzun vadede istenmeyen etkilere sebebiyet verebilir. Hazır gıdanın paketlenmesi sırasında kullanılan kimyasallar, raf ömrünü uzatmak adına içine eklenen koruyucu maddeler ve tüm sürecin sonunda oluşan karbon ayak izi, hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de sürdürülebilir yaşamın önüne geçiyor. Bu konuda alınabilecek en temel önlem, yiyeceğinizi hazırlamanızdır. Ana ve ara öğünleri ayrı ayrı hazırlamak mutfakta geçirilen süreyi artırabilir ancak uzun vadede sağlıklı bir hamledir. Yemeğin tüm serüvenine eşlik eden Hisar markasının ürünleriyle yemek yapmak keyifli bir hal alabilir.

Gereksiz Su Tüketmekten Kaçınmalısınız

Besinlerin oluşum aşamasından, yiyeceğe dönüşmesine ve tüketim sonrası oluşan bulaşıkların temizlenmesine kadar her alanda ihtiyaç duyulan en temel madde sudur. Derinlemesine temizlik için bol su kullanmak yanlış bir anlayıştır ve evlerde aşırı su tüketilmesine sebep olur. İstenilen hijyeni sağlamak adına çok fazla su kullanmak değil, etkin bir şekilde temizlik yapmaya ihtiyaç vardır.

Sıklıkla çiğ tüketilen sebze ve meyveleri yıkarken suyu açık bırakmaktan kaçınmalısınız. Derin bir kap yardımıyla gıdaları sirkeli suda bekletebilir, ardından durulayarak kullanabilirsiniz. Böylece, hem istediğiniz temizliği sağlayabilirsiniz hem de su tasarrufu yapabilirsiniz. Sürdürülebilir yaşam için suyun gereksiz kullanımından kaçınılması ve kirletilmemesi gerekir.

Yemek yaparken oluşan atık yağları lavaboya dökmemelisiniz. Su arıtma tesisleri atık yağları arıtamadığından, atık yağlar yüzünden litrelerce su tekrar kullanılamaz hale gelir. Sürdürülebilir yaşam için bir başka önemli nokta ise bulaşıkların makinede biriktirilmesidir. Elde yıkanan bulaşıklar makineye oranla daha fazla su ve enerji tüketimine sebep olur.

Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/kis-sebzeleri-ile-yapilabilecek-tarifler linkinden okuyabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.