750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Bıçak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

15-11-2021 13:57
Bıçak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler tamamen sizin mutfakta sıklıkla  yaptığını yemeklere bağlıdır. Mutfağınıza bıçağı bulmak mutfak alışveriş sürecin en önemli kısımlarından biridir, ancak her kategoride doğru bıçakları bulmak için bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler vardır.

Mutfakta yapacağınız her şey için daha kolay yapmanızı sağlayacak farklı bıçak modelleri vardır. Bu nedenler bıçak seçerken önce kullanım amacınızı belirlemek gerekir. Mutfağınızda genelde sebze yemeği yapıyorsanız tırtıklı bıçak; et yemeği ise şef bıçağı ve fileto bıçağı tercih edebilirsiniz.

 

 

Hisar Aspen 3 Parça Bıçak Seti ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

İyi bir şef bıçağı veya santoku bıçağı söz konusu olduğunda, keskin kalan, iyi yapılandırılmış ve uzun ömürlü olan bir bıçak alabilirsiniz. Sürekli kullandığınız bir bıçağa alıştığınızda daha kısa sürede yemek yaptığınızın farkında olacaksınız. Bu yazıda bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında maddeler halinde inceleyebilirsiniz.

Sizde mutfağınızda paslanmaz çelikten üretilen Hisar çatal, kaşık, bıçak takımı modellerini inceleyebilirsiniz. 

Bıçak Çeşitleri

Dövme Bıçaklar 

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikle bıçağı hangi amaçla kullanacağınız gelir. Dövme bıçaklar, daha sonra istenen şekle kalıplanan bir çeliğe aşırı ısı uygulandığında oluşturulur. Bunlar genellikle özellikle yüksek kaliteli olarak kabul edilir. Dövme işlemi, zamanla bükülmeye daha az eğilimli olan güçlü bir bıçak oluşturur. 

Damgalı Bıçaklar

Bir çelik parçasından delinmiş bir makine ile yapılır. Bıçak oluşturulduktan sonra kenar keskinleştirilir ve bıçak baştan sona aynı kalınlıktadır. Bunlar genellikle dövme bıçaklar kadar kaliteli olarak kabul edilmese de, iyi performans gösteren çok sayıda damgalı bıçak vardır.

Damgalı bir bıçakla giderseniz, onları daha sık keskinleştirmeniz gerekebilir. Günümüzde çoğu damgalı bıçağın en azından iyi bir ısıl işlemi vardır ve talaş kaldırma yönteminden geçer ve dövme bıçak kadar geometriye sahip olabilir.

Tırtıklı Bıçaklar

Tırtıklı, diş benzeri kenarları olan tırtıklı bıçaklar, kabuklu ekmek gibi dış kısmı sert ve içi daha yumuşak olan yiyecekleri kesmek için idealdir. Tırtıklı bir bıçağın ardındaki ilke, bir testereye benzer. Bıçağın dişleri, bıçak yiyeceklerin içinde düzgün bir şekilde kayarken yakalanır ve ardından yırtılır.

Olgun bir domatesin dayanıklı kabuğunu ve sulu etini ezmeden temiz bir şekilde keser. Kabuklu ekmek daha az parçalanacağı için tırtıklı bir bıçak kullanarak kesmek daha kolay ve düzgündür.

Japon Bıçakları

Düz kesici kenarlarıyla tanınan geleneksel Japon bıçakları kullananlar, Batılı aşçıların sıklıkla kullandığı sallanan doğrama hareketlerini kullanarak kesim yapamazlar.

Deneyimi olmayanlar için manevra yapmak biraz daha zor olabilir; bununla birlikte, bir kez alıştığınızda, bu bıçak tarzı dilimleme, doğrama ve kıyma konusunda mükemmeldir. Kabak gibi daha sert parçaları kesmek için ideal olmadıklarını unutmayın.

Keskinlik

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında bıçağın keskinliği gelir. Kör bir bıçak size bir şey kazandırmaz. En iyi mutfak bıçakları keskindir ve keskinleştirmeniz gerekmeden önce uzun süre keskin kalır. Bu nedenle, bir bıçağın kalitesinin ana göstergelerinden biri, ne kadar keskin olduğu ve ne sıklıkla ayarlanması gerektiğidir.

Daha yumuşak çeliğin daha sık bilenmesi gerekir, ancak keskinleştirilmesi daha kolaydır. Bir bıçağın keskinliği sadece ne kadar iyi çalıştığını belirlemez, aynı zamanda kullanımının ne kadar güvenli olduğunu da etkiler. Bir bıçağın ne kadar keskin olduğunu düşünürseniz, risk o kadar büyük olur, aslında tam tersi doğrudur. Keskin bir bıçakla kendinizi keserseniz gerçek bir hasar verebilirsiniz. 

Ağırlık

Sizin için doğru bıçağı bulma denkleminin büyük bir kısmı, özellikle bir şef veya santoku bıçağı söz konusu olduğunda, onu ne kadar rahat kullandığınızdır ve ağırlık bunun büyük bir parçasıdır.

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bıçağın ağırlığıdır. Mutfak bıçakları söz konusu olduğunda aranacak genel bir doğru ağırlık yoktur fakat bu gerçekten tamamen kişisel tercihle ilgili bir faktördür ve yemek yapmaya yeni başladıysanız kendileri için neyin işe yaradığını görmek için biraz deneme yapmanız gerekebilir.

Bazı kullanıcılar hafif bir bıçağın kullanımını daha kolay kullanımlı buluyor, bazıları ise daha ağır bir bıçağın ağırlığından memnun kalıyor bu konu tamamen sizin kolaylığınıza bağlı bir durumdur. Genellikle yapılan kesim türüne göre belirlenen, birini veya diğerini tercih ederler.

Denge

Bıçağı kullanmanın ne kadar rahat olacağını belirlemede denge ağırlıkla el ele gider. Ağırlık bir tarafa düşerse ya da diğerine çok fazla yüklenirse, o zaman doğramak sizin için daha zor olacaktır. Bu, bir bıçağı alıp tutma şansı olmadan yargılamanın zor olduğu başka bir kategoridir. Düşündüğünüz bir bıçakla bu seçeneğiniz yoksa, bir kez daha incelemeleri kontrol etmek ve diğer insanların ne bildirdiğini görmek için biraz araştırma yapabilirsiniz.

Kulp Konforu

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir faktör de kulp konforudur. Belirli bir bıçağı tutmanın ve kullanmanın size ne kadar rahat hissettireceği konusunda büyük bir fark yaratan son faktör, kulp rahatlığıdır. Bunun çoğu büyük ölçüde kullanılan malzemeye bağlıdır; ahşap, plastik, metal ve kompozitler en yaygın seçenektir.  Sizin için rahat olan şey, genel tercihinizin yanı sıra ellerinizin boyutu, gücü ve şekli gibi şeylere bağlı olacaktır.

Kullanım Kolaylığı 

Yukarıdaki kategorilerin birçoğu kullanım kolaylığında büyük rol oynamaktadır. Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler  arasında kullanım kolaylığı en önemli faktördür. Size rahat bir deneyim sunan bıçaklar, yemek hazırlamak için aşırı efor sarf etmemenizi sağlar. Keskin bir bıçak, doğramayı kolaylaştıracak ve eldeki rahat bir his, yemek hazırlamayı sizin için daha keyifli ve verimli hale getirecektir.

 

 

Hisar Arjantin Steak 6'lı Bıçak Seti ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Ek olarak, doğru iş için doğru bıçağı kullandığınızdan emin olmak, işi kendiniz için zorlaştırmamak için önemlidir. Tüm bıçak stilleri, özellikle daha kolay halletmeniz gerekebilecek çeşitli doğrama görevlerine yaklaşabilmenizi sağlamak için mevcuttur.

Bakım ve Paslanma

Kullanım kolaylığı açısından dikkate alınması gereken ek bir faktör de bakımdır. Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de paslanma sorunudur. Bazı bıçaklar diğerlerine göre paslanmaya veya korozyona daha yatkındır.

Bu nedenle bir şeyleri elle temizlemeye ve kurutmaya eğilimli biri değilseniz, biraz daha az harcamak veya daha az hassas bir bıçak aramak isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, birçok bıçak türü ara sıra bileme gerektirecektir. Bu kaçındığınız türden bir angarya ise, daha uzun süre keskin kalmasıyla bilinen bir bıçak almak daha iyi olacaktır. Paslanmaz çelikten üretilen Hisar Çatal Kaşık Bıçak takımını inceleyebilirsiniz.

Malzeme

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bıçağın üretildiği malzemedir. Karşılaştığınız çoğu mutfak bıçağı, güçlü, dayanıklı ve keskinleştirilmesi kolay paslanmaz çelikten yapılır.

Bazı üst düzey bıçaklar, bunun yerine daha güçlü ve daha sağlam ancak daha az dayanıklı olan karbon çeliği kullanır. Bunlarla, özellikle de her kullanımdan sonra hemen temizleme ve kurutma yapmanız gerekebilir.

Diğer bir seçenek ise, diğer ikisi arasında bir yere denk gelen yüksek karbonlu paslanmaz çeliktir. Paslanmaz çelikten biraz daha güçlüdür ancak karbon çeliğinden daha dayanıklıdır. Çelik seçeneklerin hiçbiri kadar yaygın olmasa da bazı markalar seramik bıçaklar sunar. Bunlar metalden daha hafif olmakla birlikte çok keskindir.

Uzun süre keskin kalırlar, ancak bir kez körelmeye başladıklarında keskinleştirilmeleri daha zordur ve evde halletmek yerine onları bir profesyonele göndermeniz gerekir. Paslanmaz çelikten üretilen Hisar Çatal Kaşık Bıçak setlerini inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere bıçak seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/dibi-tutan-cezve-nasil-temizlenir linkinden ulaşabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.