750 tl ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Bedava!

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

07-05-2021 13:43
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?

Düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusu sıklıkla araştırılan bir konudur. Çünkü düdüklü tencere, günümüzde hemen hemen her mutfakta vazgeçilmez olan yemek pişirme aletleri arasında yer alır. Özellikle yemekleri hızlı pişirdiği için yiyeceklerde bulunan vitaminlerin kaybolmamasını sağlar. Ayrıca yemekleri pişirme süresinde büyük avantaj sağlarken, yemeği daha kısa sürede pişirdiği için daha az enerji harcar. Bu durum elektrik ve doğalgaz faturalarına doğrudan yansıyarak, mutfak ekonomisine olumlu bir katkı sağlar. Bu özelliklerinin yanı sıra yemeğin dokusunu ve lezzetini de korumaya yardımcı olur.

Düdüklü tencereler her ne kadar yemek yapmayı kolaylaştırsa da diğer yemek pişirme gereçlerine göre kullanımı daha zordur. Düdüklü tencere nasıl kullanılır bilinmediği zaman düdüklü tencere patlaması gibi çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ancak hem düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusunu hem de püf noktalarını öğrenerek, lezzetten ödün vermeden yemeklerinizi güvenli bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Düdüklü Tencere Nedir?

Özellikle et ve bakliyat ürünlerini pişirmek denilince akla ilk gelen düdüklü tencereler, yemekleri buhar gücünden faydalanarak pişirir. Yemekleri pişirirken lezzeti kadar besin değerlerini korumak da çok önemlidir. Düdüklü tencereler yemekleri havaya temas etmeden pişirir. Böylece her türlü gıda hızlı ve sağlıklı bir şekilde hazırlanır.

Hisar pişirme grubu içinde yer alan düdüklü tencere, yenilikçi tasarımı sayesinde %100 güvenlidir. Yüksek ısı iletkenliği ile birlikte yemeklerin daha hızlı pişmesini ve bu sayede %50 enerji tasarrufu sağlar.

düdüklü tencere nasıl kullanılır

 

Hisar Efes 7 lt Siyah Düdüklü Tencere'ye görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları

Düdüklü tencereler, normal tencerelerde birkaç saatte pişecek yemekleri yaklaşık 40 dakika daha erken pişirir. Ancak yanlış kullanıma bağlı olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunların olmaması için düdüklü tencere nasıl kullanılır iyi öğrenmek gerekir. Düdüklü tencere kullanmanın püf noktaları şu şekilde sıralanır:

  • Yemek yaparken düdüklü tencereyi tamamen doldurmamak gerekir. Hangi yemek pişirilirse pişirilsin, tencere 1/3 oranında boş bırakılmalıdır. Düdüklü tencerede buhar için yeterli miktarda yer bırakılmalıdır.
  • Yemek pişirirken düdüklü tencereye mutlaka su konmalıdır. Az miktarda su eklemek yemeğin dibine tutmasına sebep olur. Hiç su koymamak ise tencerenin hasar görmesine sebebiyet verir.
  • Düdüklü tencerenin düdüğü her zaman temizlenmelidir. Bu küçük parçanın, düdüklü tencerenin çalışma prensibinde rolü büyüktür. Temiz olmayan düdük sinyali yanlış zamanda verir veya işlevini yerine getiremez. Bu durum yemeklerin istenildiği gibi pişirilmemesini hatta düdüklü tencere patlaması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.
  • Yemeğin hızlı ve istenilen düzeyde pişmesi için kapağın dikkatlice kilitlenmesi gerekir. Daha sonra ocağa alınıp pişirme işlemine başlanabilir.
  • Düdüklü tencereler pişirme esnasında kapağın açılıp yemek kontrolü yapılmasına izin vermediği için kullanım kılavuzunda belirtilen pişirme süresine uyulması gerekir.
  • Yemek piştikten sonra düdüklü tencereyi ocaktan hemen almak, sıkça yapılan hatalardan biridir. Ocak kapandıktan sonra da kaynama işlemi devam eder. Düdükten çıkan hava tamamen bittiğinde düdüklü tencere daha güvenli bir şekilde ocaktan alınabilir.

Düdüklü Tencere Yemek Piştikten Sonra Nasıl Açılır?

Düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusunda en önemli konularından biri de düdüklü tencerede yemek piştikten sonra nasıl açılması gerektiğidir. Bu sorunun ilk cevabı, sabırlı olmaktır. Yemek piştikten sonra bir süre beklenmelidir ve düdüklü tencere ocaktan hareket ettirilmemelidir. Bekleme süresi 10 dakikadan az olmamalıdır.

Düdüklü tencere içindeki basınç, kapağın açılmasını zorlaştırır. Bu yüzden ilk olarak tencerenin düdüğü dik duruma getirilir ve buhar çıkışının tamamlanması sağlanır. Düdüklü tencere içerisindeki basınç yeteri kadar tahliye edilmediği takdirde kapağını açarken yerinden fırlaması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sabırla beklemek gerekir. Çok acil ise açmadan önce lavabonun altına düdüklü tencere konmalı ve soğuk suyla basıncı düşürüldükten sonra açılmalıdır.

Düdüklü Tencere Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Düdüklü tencereler sağladığı birçok avantajdan dolayı mutfaklarda en çok tercih edilen pişirme ekipmanlarından biridir. Fakat dikkatli kullanmamak düdüklü tencere patlaması gibi birçok olumsuz etkilere neden olur. Düdüklü tencere kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Düdüklü tencere ocaktayken özellikle çocukların yakınında olmamasına dikkat etmek gerekir. Çocuklar her zaman gözetim altında tutulmalıdır.
  • Düdüklü tencere ile hiçbir şekilde fırında pişirme yapılmamalıdır.
  • Kullanım amacı dışında düdüklü tencereler kullanılmamalıdır.
  • Düdüklü tencerenin düzgün bir şekilde pişirme işlemini yapabilmesi için kullanım kılavuzu dikkatlice okunmalıdır.
  • Mutlaka uygun yedek parçalar kullanılmalıdır. Özellikle düdüklü tencere lastiği düzenli bir şekilde değiştirilmelidir. Bunun için üreticinin önerdiği uygun bir düdüklü tencere lastiği ile değiştirilmelidir.

Düdüklü Tencere Nasıl Seçilir?

Düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusu önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sadece nasıl kullanılacağını öğrenmek yeterli değildir. Düdüklü tencere nasıl seçilir sorusu da bir o kadar dikkat gerektirir. Piyasada çok fazla marka, model ve boyutu bulunan düdüklü tencerelerin çalışma prensipleri ve mekanizma olarak benzerlikleri olsa da seçim yapmayı zorlaştıran farklı özellikleri vardır. Bu noktada en önemli konu, ürünün garantisidir. Kaliteli bir düdüklü tencere uzun yıllar mutfağın vazgeçilmez bir parçası olur.

Düdüklü tencere patlaması gibi büyük sorunlarla karşı karşıya kalmamak için tencerenin mutlaka emniyet mekanizmasının çok iyi olması gerekir. Hisar düdüklü tencere modelleri yenilikçi tasarımı sayesinde %100 güvenlidir ve üretim hatalarına karşı uzun yıllar garantilidir.

Uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmak için düdüklü tencerenin yedek parçasının kolay bulunabilir olması ve markanın servisinin iyi olması çok önemlidir. Özellikle düdüklü tencere lastiği, tencerenin işlevini yerine getirebilmesi için en önemli parçalarından biridir. Değişim gerektiği zaman uyumlu bir düdüklü tencere lastiğinin kolayca bulunabilmesi gerekir.

Yemekleri daha kısa sürede pişirebilmek için ısı iletkenliği yüksek olmalıdır. Hisar düdüklü tencere modelleri Thermal Trans Tech teknolojisi ile birlikte yüksek ısı iletkenliğine sahiptir. Böylece enerji tasarrufu konusunda maksimum fayda sağlanır. 

En İyi Düdüklü Tencere

Hızlı ve lezzetli yemek yapmak için gerek profesyonel mutfaklarda gerekse evlerde en büyük yardımcıların başında düdüklü tencereler gelir.

Düdüklü tencere alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Özellikle yeni düdüklü tencerelerde yeni özellikler eklenmiştir. Örneğin süre tutma ve enerji şiddeti konusunda uyarı özelliği gibi birçok yenilik yemek pişirme işini kolaylaştırmıştır.

Bir düdüklü tencerenin kullanılan malzemenin kaliteli ve kullanımının kolay olması gerekir. Bu konuda Hisar düdüklü tencere modelleri yenilikçi dizaynı ve malzeme kalitesiyle ön plana çıkmaktadır. Ergonomik ve fonksiyonel tek elle açma – kapama özelliğine sahip Hisar düdüklü tencereler mutfakta en büyük yardımcıdır. Düdüklü tencerede pişirmiş olduğunuz lezzetli yemekler ile birlikte masanızda kullandığınız servis aksesuarları sunumunuzun zenginleşmesini sağlayacaktır.

düdüklü tencere nasıl kullanılır

Hisar Neptün Düdüklü Tencere'ye görselin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Düdüklü Tencere Patlaması

Düdüklü tencere patlaması, düdüklü tencere nasıl kullanılır bilinmediğinde mutfakta oluşabilecek en tehlikeli olaylardan biridir. Bu durumun oluşmasına neden olan bazı faktörler vardır. Bunlar:

  • Düdüklü tencere maksimum seviyesinden fazla doldurulursa içerisindeki basınç patlamaya sebep olur.
  • Yemek pişirme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklü tencerenin kapağının hemen açılması patlamaya neden olabilir.
  • Düdüklü tencereye yeterli kadar su koymamak hem yemeğin yanmasına hem de tencerenin patlamasına yol açar.

Düdüklü tencere nasıl kullanılır iyi bilmek, böyle bir sorunun yaşanmasına engel olur. Kullanım kılavuzundaki aşamalara, düzenli bakım ve temizliğine dikkat etmek gerekir. Böylece düdüklü tencere patlaması ile karşı karşıya kalınmaz.

Bu yazımızda 'Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?' konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/mutfak-gerecleri-listesi linkinden ulaşabilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.